Hľadáte recept na lahodnú a univerzálnu omáčku, ktorá sa hodí k rôznym jedlám? Vyskúšajte túto dokonalú pečenú paradajkovú omáčku! Je to jednoduchý a zdravý recept, ktorý zvládne aj začínajúci kuchár. Vďaka pečeniu v rúre získa omáčka bohatú a neodolateľnú chuť.
Táto pečená paradajková omáčka je ideálna na použitie ako základ pre cestoviny, pizzu, lasagne, alebo ako dip k zelenine. Môžete ju tiež zmraziť a neskôr použiť, keď budete potrebovať rýchle a chutné jedlo.
Dokonalá pečená paradajková omáčka
Ingrediencie:
- 1kg paradajok, prekrojených na polovice
- 1 žltá cibuľa, prekrojená na polovice a nakrájaná na polmesiace
- 6 veľkých strúčikov cesnaku
- 2 mrkvy, ošúpané a nakrájané na veľké kúsky
- 2 čajové lyžičky talianskeho korenia
- 1/2 čajovej lyžičky čili vločiek
- soľ
- čierne korenie
- extra panenský olivový olej
Postup prípravy:
- Predhrejte rúru na 230°C.
- Pripravte paradajky a zeleninu tak, že na veľký plech pridajte paradajky, cibuľu, cesnak a mrkvu. Posypte talianskym korením, čili vločkami a veľkou dávkou soli a korenia. Polievajte zeleninu veľkým množstvom olivového oleja (asi približne 3 polievkové lyžice) a premiešajte, aby sa všetko rovnomerne obalilo.
- Rozložte zeleninu v jednej vrstve, pričom paradajky ukladajte rezanou stranou nadol.
- Pečte v predhriatej rúre asi 35 až 45 minút, alebo kým paradajky úplne nezvädnú a zelenina nezíska farbu a na niektorých miestach nezhnedne.
- Vyberte z rúry a nechajte krátko vychladnúť. Ak chcete, pomocou klieští, odstráňte šupky z paradajok.
- Preneste paradajky so zeleninou do mixéra. Pre hladkú a jemnú omáčku zavrite veko a mixujte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Ak chcete hrubšiu pečenú paradajkovú omáčku, mixujte, kým sa paradajky a zelenina nerozpadnú na požadovanú konzistenciu.
- Použite okamžite, alebo nechajte úplne vychladnúť pred skladovaním v chladničke.
Tipy:
- Pre pikantnejšiu omáčku pridajte do zeleniny pred pečením aj štipku kajenského korenia.
- Ak nemáte čerstvé paradajky, môžete použiť aj konzervované. V takomto prípade vynechajte pridávanie soli, pretože paradajky v konzerve už obsahujú soľ.
- Pre hladkú a krémovú omáčku môžete po rozmixovaní paradajok prepasírovať omáčku cez sitko.
- Pečenú paradajkovú omáčku môžete skladovať v chladničke až 5 dní.
Dokonalá pečená paradajková omáčka – Video recept:
Táto pečená paradajková omáčka je chutná, zdravá a univerzálna. Vyskúšajte ju už dnes a presvedčte sa sami!
Súvisiace články:
Mleté mäso na mexický spôsob: Rýchle a jednoduché jedlo z jednej panvice!
Jednoduchý kurací šalát: Vhodný na uponáhľané dni!
Pripravte si dokonalo osviežujúci letný šalát: Jablkovo-brokolicový šalát s vlašskými orechmi!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála The Mediterranean Dish