Hľadáte rýchly, jednoduchý a chutný dezert, ktorý poteší malých aj veľkých? Tento tvarohový pohár s BeBe keksami a ovocím je presne to pravé! Je to skvelá obdoba obľúbeného jogurtového pohára.
Tento dezert je u nás doma veľmi obľúbený, najmä keď potrebujem rýchlo pripraviť niečo sladké a zároveň relatívne zdravé. Je to taká naša stálica, ktorú si môžeme prispôsobiť podľa toho, aké ovocie máme práve doma. Verte mi, kombinácia jemného tvarohového krému, chrumkavých (alebo zmäknutých) keksov a šťavnatého ovocia je jednoducho skvelá.
Informácie o recepte
- Čas prípravy: 10-15 minút
- Čas chladenia: min. 30 minút (odporúčané)
- Obtiažnosť: ⭐
- Počet porcií: 2-4 (podľa veľkosti pohárov)
Ingrediencie
- 1 balenie mäkkého tvarohu (250g, jemný, nie hrudkovitý)
- 1 kyslá smotana alebo hustý biely jogurt (cca 150-200g)
- Práškový alebo vanilkový cukor (podľa chuti, cca 1-3 PL)
- 1 balenie BeBe keksov (alebo iných obľúbených maslových či kakaových sušienok)
- Ovocie (čerstvé, mrazené alebo kompótové – napr. mandarínky, broskyne, lesné ovocie, banány, jahody…)
- Voliteľné:
- Trochu mlieka na zjemnenie tvarohového krému (ak je príliš hustý)
- Granko, kakao, strúhaná čokoláda alebo nasekané orechy na posypanie
Postup
- Najprv si pripravíme tvarohový krém: V miske zmiešame mäkký tvaroh s kyslou smotanou (alebo hustým jogurtom).
- Pridáme práškový alebo vanilkový cukor podľa chuti (začnite menším množstvom a ochutnajte). Všetko spolu dobre vymiešame metličkou alebo lyžicou dohladka. Ak sa vám zdá krém príliš hustý, môžete pridať lyžicu alebo dve mlieka a znova premiešať.
- Pripravíme si ovocie: Čerstvé ovocie umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Mrazené ovocie necháme čiastočne povoliť. Kompótové ovocie scedíme.
- Pripravíme si poháre, dezertné misky alebo jednu väčšiu sklenenú misu.
- Začneme vrstviť: Na dno pohárov nalámeme alebo poukladáme vrstvu BeBe keksov (alebo iných sušienok). Množstvo závisí od veľkosti pohárov a vašej preferencie.
- Na vrstvu keksov nanesieme približne polovicu pripraveného tvarohového krému a rovnomerne ho rozotrieme.
- Na tvarohový krém poukladáme vrstvu pripraveného ovocia.
- Opakujeme vrstvenie: opäť dáme vrstvu keksov (môžeme ich aj jemne pritlačiť do krému), na ne rozotrieme zvyšok tvarohového krému.
- Vrch dezertu ozdobíme zvyšným ovocím.
- Ak chceme, môžeme povrch ešte posypať Grankom, preosiatym kakaom, strúhanou čokoládou alebo nasekanými orechmi.
- Hoci sa dá dezert jesť aj hneď, ideálne je nechať poháre odležať v chladničke aspoň 30 minút, prípadne aj dlhšie (1-2 hodiny). Keksy krásne zmäknú a nasiaknu vlhkosťou z krému a ovocia, a chute sa lepšie prepoja.

Tipy
1️⃣ Ochutený krém: Tvarohový krém môžete ochutiť nielen vanilkou, ale aj škoricou, citrónovou alebo pomarančovou kôrou, prípadne doň vmiešať trochu rozpustenej čokolády alebo ovocného pyré.
2️⃣ Keksíky inak: Namiesto BeBe keksov môžete použiť aj iné druhy – napríklad kakaové sušienky, ovsené sušienky alebo dokonca piškóty. Pre intenzívnejšiu chuť môžete keksy pred vrstvením krátko namočiť do mlieka, kávy (pre dospelých) alebo ovocnej šťavy.
3️⃣ Variácie s ovocím: Nebojte sa kombinovať rôzne druhy ovocia. Skúste vrstvu banánov s vrstvou lesného ovocia, alebo mandarínky s kúskami ananásu. V zime je výborný aj s jablkovým pyré alebo slivkovým lekvárom namiesto čerstvého ovocia.
Záver
Tento tvarohový pohár je naozaj univerzálny a rýchly dezert, ktorý si môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti a toho, čo máte práve doma. Je to skvelá voľba pre deti aj dospelých. Verím, že vám bude chutiť!
Podporte nás na Facebooku!