Hľadáte zdravú a jednoduchú alternatívu k tortillám z bielej múky? Vyskúšajte tieto zdravé a jednoduché ovsené tortilly! Sú vyrobené len z pár ingrediencií a zvládne ich pripraviť aj začiatočník.
Už žiadne kupované tortilly plné zbytočných prísad! S týmito domácimi ovsenými tortillami si môžete vychutnať chutné a zdravé wrapy, burritos a quesadillas. Sú rýchle, jednoduché a vhodné aj pre ľudí s bezlepkovou diétou.
Zdravé a jednoduché ovsené tortilly
Ingrediencie:
- 1 šálka ovsenej múky, preosiatej
- 1 šálka vody
- ¼ čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička olivového oleja
Postup prípravy:
- V panvici zohrejte vodu na stredne nízkom ohni, kým nezačne vrieť a následne pridajte soľ.
- Ďalej preosejte ovsenú múku do vody.
- Znížte oheň a začnite s miešaním múky s vodou pomocou stierky, ideálne silikónovej. Miešajte, kým zmes nezačne hustnúť.
- Keď zmes začne mať konzistenciu cesta, tak stále pokračujte v miešaní, až dovtedy, dokiaľ už nie je zmes lepkavá a až potom vypnite oheň.
- Nechajte zmes vychladnúť, aby ste s ňou mohli pracovať.
- Keď zmes vychladne, nastriekajte olej na povrch, ktorý budete používať na miesenie, alebo jednoducho použite papier na pečenie. Dajte si trochu oleja aj na ruky a mieste niekoľko minút.
- Po asi 2 až 3 minútach miesenia vytvorte z cesta valec, ale nie príliš tenký. Rozrežte valec na 4 rovnaké časti, aby ste vytvorili 4 tortilly.
- Z každého kúsku vytvorte guľu a položte ju na tanier zakrytý uterákom, aby cesto nevyschlo.
- Keď sú gule z cesta pripravené, rozrežte papier na pečenie alebo plastový sáčok na dva veľké kusy, aby ste pokryli tortillu z oboch strán.
- Nastriekajte olej na oba kusy papiera na pečenie a rozvaľkajte guľky cesta medzi nimi pomocou valčeka. Vaľkajte, kým nevznikne tenká tortilla. Nemala by byť príliš hrubá, inak sa nebude ľahko ohýbať.
- Na panvici, na stredne vysokom ohni opečte tortillu asi dve minúty z každej strany. Ak tortillu necháte príliš dlho opekať, tak stvrdne.
- Naplňte tortilly čímkoľvek, čo máte radi.
Tipy:
- Pre extra chuť môžete do cesta pridať bylinky, korenie alebo strúhaný syr.
- Ak nemáte ovsenú múku, môžete ju pomlieť z ovsených vločiek.
- Tortilly môžete uchovávať v chladničke až 5 dní.
- Pred použitím tortilly mierne zahrejte na panvici, aby boli mäkké a poddajné.
- Ovsené tortilly môžete plniť rôznymi náplňami, napríklad zeleninou, mäsom, syrom, hummusom alebo inými omáčkami.
Zdravé a jednoduché ovsené tortilly – Video recept:
Ovsené tortilly sú skvelou a zdravou alternatívou k tortillám z bielej múky. Sú chutné, jednoduché na prípravu a vhodné pre rôzne recepty. Tak na čo, vyskúšate ich už dnes?
Súvisiace články:
Šťavnaté kuracie tortilla wrapy: Rýchle a chutné jedlo na každý deň!
Jednoduché škoricové rolky: Ich príprava vám zaberie len pár minút!
Jednoduchý kurací šalát: Vhodný na uponáhľané dni!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála True Table