Roláda z lístkového cesta so šampiňónmi a fetou je skvelá voľba na rýchle pohostenie alebo ľahkú večeru. Kombinácia chrumkavého cesta, šťavnatých húb a slaného syra je jednoducho neodolateľná. Poďte ju skúsiť!
Túto roládu robím vždy, keď čakáme návštevu a nemám veľa času, alebo len tak pre nás na večeru k poháru vína. Je to taká naša domáca stálica. Verte mi, kombinácia orestovaných šampiňónov s cesnakom, kvalitnej šunky a tej jemne slanej fety v chrumkavom lístkovom ceste je proste top. Vyskúšajte ju podľa môjho postupu, je naozaj jednoduchá a výsledok stojí za to. U nás doma mizne z plechu ako prvá!
Informácie o recepte
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút
Obtiažnosť: ⭐⭐
Počet porcií: 4-6
Ingrediencie
- 350 g lístkového cesta (1 plát)
- 10 ml oleja (cca 2 ČL)
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 g čerstvých šampiňónov
- 5 g soli (cca 1 ČL)
- 4 g mletého čierneho korenia (cca ¾ ČL)
- 150 g šunky alebo prosciutta (kvalitné, na plátky)
- 200 g feta syra
- 10 g čerstvého tymianu (alebo 1 ČL sušeného)
- 1 vajce (na potretie)
Postup
- Najprv si pripravíme plnku. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky alebo menšie kúsky. Cesnak nasekáme nadrobno.
- Na panvici zohrejeme olej a krátko na ňom orestujeme cesnak, len aby zavonel. Pridáme šampiňóny.
- Huby restujeme, kým sa neodparí voda a nezačnú chytať zlatistú farbu. Potom ich osolíme, okoreníme a pridáme nasekaný tymian (ak používame čerstvý). Odstavíme a necháme trochu vychladnúť.
- Lístkové cesto rozvaľkáme (ak nie je už rozvaľkané) na pomúčenej doske na obdĺžnik. Rúru si predhrejeme na 180°C a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Do stredu cesta (asi do jednej tretiny šírky) rovnomerne rozložíme vychladnutú šampiňónovú zmes.
- Na huby poukladáme plátky šunky alebo prosciutta.
- Na šunku rozdrobíme feta syr.
- Voľné okraje cesta po dlhších stranách nakrojíme ostrým nožom na pásiky (asi 2 cm široké), šikmo smerom von od plnky.
- Teraz pásiky striedavo prekladáme cez plnku, jeden sprava, jeden zľava, aby nám vznikol pekný vzor akoby vrkoča a plnka bola dobre zakrytá. Konce rolády dobre pritlačíme, aby plnka nevytiekla.
- Roládu opatrne pomocou papiera alebo podložky prenesieme na pripravený plech.
- V malej miske rozšľaháme vajíčko vidličkou a celú roládu ním dôkladne potrieme pomocou štetca.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180°C približne 25 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatohnedý a cesto prepečené.
- Po upečení necháme roládu chvíľu (asi 5-10 minút) vychladnúť na plechu, potom ju môžeme nakrájať na plátky a podávať.
Tipy
1️⃣ Huby: Namiesto šampiňónov môžete použiť aj iné huby, napríklad hlivu ustricovú, alebo zmes lesných húb pre výraznejšiu chuť. Vždy ich dobre orestujte, aby neboli vodnaté.
2️⃣ Variácie: Do plnky môžete pridať aj nasekaný špenát (predom sparený a dobre vyžmýkaný) alebo pár nasekaných čiernych olív pre zaujímavejší stredomorský nádych.
3️⃣ Podávanie: Roláda chutí výborne teplá, čerstvo upečená, ale je skvelá aj studená na druhý deň. Môžete ju podávať ako ľahké hlavné jedlo so zeleninovým šalátom alebo nakrájanú na hrubšie plátky ako chuťovku na párty.
Záver
Verím, že táto jednoduchá roláda si nájde miesto aj vo vašej kuchyni. Je naozaj rýchla a výsledok poteší každého. Vyskúšajte a dajte mi vedieť do komentárov, ako sa vám podarila a ako chutila! Dobrú chuť!
Video recept:
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Appetizing.tv-Baking Recipes