Halušky, tradičný slovenský pokrm, dostávajú nový rozmer s lahodnou syrovou omáčkou a chrumkavou slaninkou. Skúste recept babky Stanky, ktorá vie, ako premeniť klasickú ingredienciu na vyhľadávanú pochúťku.
Príprava jednoduchá a výsledok nezabudnuteľný! Babka Stanka prináša recept na halušky s taveným syrom a kyslou smotanou, ktoré oživia váš stôl a potešia každého gurmána.
Halušky s taveným syrom a kyslou smotanou
Ingrediencie:
- Na halušky:
- 500 g zemiakov
- 300 g hladkej múky
- Soľ
- Na omáčku:
- 150 g taveného syra (napríklad v trojuholníčkoch alebo iný obľúbený)
- 200 ml kyslej smotany
- Na dochutenie:
- 100 g údenej slaniny
Postup prípravy:
- Príprava halušiek:
- Ošúpte zemiaky a nastrúhajte ich na jemnom strúhadle.
- Pridajte múku a soľ. Vymiešajte hladké cesto.
- Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu a osoľte ju.
- Pomocou haluškovača alebo lyžice tvarujte halušky priamo do vriacej vody.
- Varíme ich, kým nevyplávajú na povrch, potom ich vyberieme sitkom a necháme odkvapkať.
- Príprava omáčky:
- Tavený syr jemne roztopte na miernom ohni, aby bol tekutejší (môžete ho roztopiť priamo v kyslej smotane na panvici).
- Pridajte kyslú smotanu a dôkladne premiešajte, aby sa všetko spojilo do hladkej omáčky.
- Príprava slaninky:
- Slaninu nakrájajte na malé kúsky a opekajte na panvici, kým nebude chrumkavá.
- Servírovanie:
- Halušky premiešajte s tavenou syrovou omáčkou.
- Posypte opečenou slaninkou.
- Ak máte radi extra smotanovú chuť, pridajte na vrch ešte trochu kyslej smotany.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Použite čerstvé zemiaky pre najlepšiu textúru halušiek.
- Experimentujte s rôznymi typmi syra pre rôzne chuťové variácie.
- Pre výraznejšiu arómu môžete do omáčky pridať štipku čierneho korenia alebo muškátového orieška.

Dúfame, že vás tento recept inšpiroval k vyskúšaniu niečoho nového a že si na haluškách s taveným syrom a kyslou smotanou pochutná celá vaša rodina. Prajeme vám dobrú chuť!
Súvisiace články:
Bravčové plátky na šťave s brokolicou a tarhoňou podľa babky Stanky
Slaná palacinka s kuracím mäsom, pórom a kukuricou podľa babky Stanky
Prírodný bravčový rezeň s kukuricou a zemiakovou kašou podľa babky Stanky
Tento článok pre vás s láskou napísala babka Stanka ❤️