Jablkové muffiny sú jedným z tých receptov, ktoré si pamätám už od svojho detstva. Šťavnaté kúsky jabĺk prepojené s jemným cestom a chrumkavou maslovou posýpkou vždy rozvoňali celú kuchyňu. Tento recept je ideálny na jeseň, keď sú jablká najlepšie a čerstvé. Ak máte radi sladké maškrty, určite tieto muffiny musíte skúsiť!
Ak hľadáte jednoduchý, no chutný recept na jablkové muffiny, tento je presne pre vás. Príprava je nenáročná, a výsledok stojí za to. Každý muffin je plný jabĺk, jemne dochutený škoricou a muškátovým orieškom. Posýpka z masla, cukru a múky dodá muffinám tú pravú jesennú atmosféru. Perfektné k šálke horúceho čaju alebo jablčného muštu!
Najlepšie jesenné jablkové muffiny s chrumkavou maslovou posýpkou
Ingrediencie:
- 4 šálky jabĺk nakrájaných na kocky (asi 3 až 4 veľké jablká)
- 2 lyžice hladkej múky
- 4 veľké vajcia
- 1 šálka nesoleného masla, rozpusteného
- 1 šálka kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu
- 1/2 šálky mlieka
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 1 1/2 šálky kryštálového cukru
- 3 šálky hladkej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 1/2 čajovej lyžičky morskej soli
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
Na posýpku:
- 1/4 šálky hladkej múky
- 1/4 šálky kryštálového cukru
- 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
- 2 lyžice nesoleného masla
- 1 polievková lyžica hustej smotany alebo mlieka
Postup prípravy:
- Najskôr predhrejte rúru na 175 °C. Formy na muffiny vyložte papierovými košíčkami alebo ich nastriekajte sprejom na pečenie a odložte ich bokom.
- Medzitým ošúpte jablká, nakrájajte ich na kocky a vložte do veľkej misy. Posypte ich 2 lyžicami múky a opatrne premiešajte, aby sa múka rovnomerne rozložila. Jablká zatiaľ odložte.
- Ďalej vo veľkej miske zmiešajte vajcia, rozpustené maslo, kyslú smotanu, mlieko, vanilkový extrakt a cukor. Miešajte niekoľko minút, kým sa všetko dôkladne nespojí.
- V samostatnej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu a muškátový oriešok. Potom túto suchú zmes pomaly preosejte do mokrého cesta a všetko dôkladne premiešajte, až kým nebude cesto hladké.
- Nakoniec do cesta jemne primiešajte pripravené jablká, aby sa rovnomerne rozložili. Postupujte opatrne, aby ste ich neprešľahali.
- Medzitým si pripravte posýpku. Nastrúhajte mrazené maslo do zmesi múky, cukru a škorice. Potom pridajte smotanu alebo mlieko a jemne premiešajte, kým nevznikne drobivá zmes.
- Cesto na muffiny rovnomerne rozdeľte do formičiek, naplňte ich do 3/4 výšky. Na každý muffin nasypte posýpku.
- Muffiny pečte pri 175 °C približne 30 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé a špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté.
- Nakoniec muffiny vyberte z formy a nechajte ich úplne vychladnúť na mriežke.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Ak nemáte muškátový oriešok, môžete ho nahradiť trochou mletého zázvoru.
- Ak máte radi väčšiu chrumkavosť, môžete do posýpky pridať trochu nasekaných orechov.
- Nezabudnite muffiny neprepekať – mali by byť krásne vláčne, nie suché.
Video recept:
Tieto jablkové muffiny s chrumkavou posýpkou sú skvelou jesennou pochúťkou, ktorú si obľúbi celá rodina. Upečte si ich a rozvoňajte domov vôňou jabĺk, škorice a maslovej posýpky. Sú dokonalé na víkendové raňajky alebo k popoludňajšej káve.
Súvisiace články:
Nadýchaný obrátený jablkovo-škoricový koláč z kyslej smotany: Jednoduchý a chutný recept!
Rýchly a lahodný čerstvý jablkový koláč: Hotový za 5 minút!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála TatyanasEverydayFood