Piškótový koláč je tým pravým dezertom, ktorý vám pripomenie všetky tie sladké chvíle z detstva. Tento jednoduchý recept, pripravený v pomalom hrnci, je nielen rýchly, ale aj plný chutí, ktoré sa rozplývajú v ústach. Jemné cesto spolu s horúcim malinovým džemom a krémovou polevou vytvára kombináciu, ktorá je neodolateľná.
Ak hľadáte niečo rýchle, čo vás privedie späť k starým časom, tento piškótový koláč s malinovým džemom je to pravé. Pomalé pečenie zaručí dokonalú textúru, a s horúcim džemom na vrchu vás tento koláč doslova vtiahne do kuchyne vašej babičky. Stačí pridať trochu krému alebo pudingu a máte hotovú sladkú spomienku na staré dobré časy.
Najjednoduchší pomaly pečený piškótový koláč s malinovým džemom
Ingrediencie:
- ½ ČL mäkkého nesoleného masla na vymastenie pudingovej formy
- 180 g zmäknutého nesoleného masla
- 180 g práškového cukru
- 3 stredné vajcia
- 1 lyžica mlieka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 180 g hladkej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 7 lyžíc malinového džemu
Postup prípravy:
- Najprv si predhrejte pomalý hrniec na vysoký stupeň, aby bol pripravený, keď budete mať všetko ostatné hotové.
- Potom vnútro 1,2-litrovej pudingovej formy dôkladne vymastite maslom a odložte ju nabok.
- Medzitým si vo veľkej miske vyšľahajte maslo a cukor, kým zmes nezíska svetlú a krémovú konzistenciu. Ak máte stojanový mixér, pokojne ho použite, ušetríte si čas.
- Následne postupne pridávajte vajcia, jedno po druhom, a stále miešajte. Ak sa zmes rozdelí, nepanikárte, po čase sa opäť spojí do hladkej konzistencie.
- Keď sú vajcia dobre zapracované, pridajte mlieko a vanilkový extrakt, aby cesto získalo ešte jemnejšiu textúru. Potom pomaly preosejte múku a prášok do pečiva a všetko opatrne zmiešajte.
- Ďalej na dno vymastenej pudingovej formy rovnomerne rozotrite malinový džem a následne na to opatrne nalejte pripravené cesto.
- Aby sa piškótový koláč dokonale upiekol, prikryte vrch formy papierom na pečenie, ktorý v strede prehnite, aby sa cesto mohlo roztiahnuť. Papier upevnite povrázkom pod okrajom formy a odrežte prebytočný papier.
- Teraz formu umiestnite do pomalého hrnca a pridajte vriacu vodu po stranách hrnca tak, aby dosahovala do troch štvrtín výšky formy.
- Nakoniec zakryte hrniec pokrievkou a nechajte variť pri vysokej teplote približne 2 a pol hodiny.
- Po uvarení opatrne vyberte formu z hrnca a odstráňte povrázok aj papier na pečenie. Dávajte pozor, aby ste sa nepopálili na pare.
- Opatrne preklopte pudingovú formu na tanier, aby sa piškótový koláč s malinovým džemom vyklopil na tanier.
- Nakoniec podávajte dezert poliaty smotanou, vanilkovým pudingom alebo zmrzlinou podľa chuti.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Ak máte radi jemnejšiu piškótu, maslo si nechajte dopredu zmäknúť pri izbovej teplote.
- Pre extra chuť môžete do cesta pridať štipku citrónovej kôry.
- Použite domácu malinovú marmeládu pre ešte autentickejšiu chuť.
Video recept:
Piškótový koláč s malinovým džemom, upečený pomaly a s láskou, je skutočným návratom do minulosti. Je ideálny na rodinné stretnutia alebo len tak, keď máte chuť na niečo sladké, čo vás zahreje pri srdci. Tento dezert je jednoduchý na prípravu, no o to bohatší na chuť a spomienky. Nezabudnite ho podávať s krémom, pudingom alebo kopčekom zmrzliny pre ten pravý zážitok.
Súvisiace články:
Nepečený dezert: Banánový zázrak s 1 vajcom, ktorý si získal celý svet!
Babkin najobľúbenejší čokoládový maslový koláč: Jednoduchý recept, ktorý pečie na každú príležitosť!
Nepečené arašidové košíčky v čokoláde zo 4 ingrediencií: Rýchly dezert za 5 minút!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Kitchensanctuary