Domáce kapustové placky so smotanovou omáčkou sú skvelým nápadom na rýchly obed alebo večeru. Kombinácia chrumkavých placiek z kapusty s osviežujúcou kôprovou omáčkou vytvára dokonalú harmóniu chutí, ktorá poteší nejedného milovníka tradičnej kuchyne.
U nás doma pripravujem tieto placky najmä vtedy, keď potrebujem zužitkovať zvyšok kapusty. Verím mi, vyskúšajte tento jednoduchý recept a budete prekvapení, aké chutné jedlo viete pripraviť z jednoduchých surovín. Vždy robím dvojitú dávku omáčky, pretože sa výborne hodí aj k iným jedlám a vydrží v chladničke niekoľko dní.
Informácie o recepte
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút
Obtiažnosť: ⭐⭐
Počet porcií: 4
Ingrediencie
Na placky:
- 1 menšia hlávka kapusty (približne 750 g)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 3-4 stonky petržlenovej vňate
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 2 vajcia
- Soľ podľa chuti
- Čierne mleté korenie podľa chuti
- 3 PL hladkej múky
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 4 PL slnečnicového oleja na vyprážanie
Na kôprovú omáčku:
- 3 PL kyslej smotany
- 2 PL čerstvého nasekaného kôpru
- Šťava z 1/2 citróna
- Štipka soli
Postup
- Kapustu zbavte vrchných listov, rozpolte ju a vyrežte hlúbik. Potom ju nasekajte na drobné pásiky alebo nastrúhajte na hrubšom strúhadle.
- Nasekanú kapustu vložte do hrnca, zalejte malým množstvom vody (približne 1 cm), prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni asi 10 minút, kým kapusta trochu nezmäkne.
- Medzitým na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju, kým nezosklovatí. Pridajte pretlačený cesnak a krátko (asi 30 sekúnd) opražte, aby sa uvoľnila jeho aróma.
- Uvarenú kapustu sceďte cez sitko a nechajte dobre odkvapkať – prebytočná voda by spôsobila, že placky nebudú držať pohromade. Kapustu môžete aj jemne vytlačiť, aby ste odstránili čo najviac tekutiny.
- Odkvapkanú kapustu preložte do väčšej misy, pridajte opraženú cibuľu s cesnakom, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, vajcia, soľ a čierne korenie. Všetko dôkladne premiešajte.
- Do zmesi pridajte hladkú múku premiešanú s práškom do pečiva a opäť dôkladne premiešajte, aby vzniklo kompaktné cesto bez hrudiek múky.
- Na panvici rozohrejte slnečnicový olej. Z pripravenej zmesi tvarujte pomocou lyžice alebo rukami malé placky (priemer asi 7-8 cm) a opatrne ich klaďte na rozpálenú panvicu.
- Placky smažte pod pokrievkou na strednom ohni približne 3-4 minúty z každej strany, kým nezískajú krásnu zlatohnedú farbu a chrumkavý okraj. Hotové placky preložte na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný tuk.
- Medzitým si pripravte omáčku – v miske zmiešajte kyslú smotanu, nadrobno nasekaný kôpor, citrónovú šťavu a štipku soli. Dobre premiešajte do hladkej konzistencie.
- Teplé kapustové placky servírujte s pripravenou kôprovou omáčkou.
Tipy
1️⃣ Pre výraznejšiu chuť môžete do kapustovej zmesi pridať trochu rasce alebo mletej papriky.
2️⃣ Ak máte radi pikantnejšie jedlá, do zmesi pridajte štipku cayenského korenia alebo nasekanú čili papričku.
3️⃣ Namiesto kyslej smotany môžete použiť aj grécky jogurt pre ľahšiu verziu omáčky.
Video recept:
Tieto chrumkavé kapustové placky sú skvelou alternatívou k tradičným zemiakovým plackám. Sú ľahšie, plné vlákniny a v kombinácii s osviežujúcou kôprovou omáčkou vytvárajú dokonalé jedlo. Vyskúšajte ich a dajte vedieť, ako vám chutili!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Užitočné menu