• Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady
  • Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
radyodbabky.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
Home Dezerty

Nemecký jablkový koláč (recept z roku 1894)

podľa radyodbabky.sk
3. apríla 2025
v Dezerty
0 0
Nemecký jablkový koláč

Nemecký jablkový koláč

0
SHARES
254
VIEWS
Zdieľaj FacebookZdieľaj na WhatsApp

Zázračné pokrmy sa niekedy skrývajú v stratených knihách histórie. Naše kulinárske cesty nás dnes zavedú späť do roku 1894, kedy bol jeden nemecký jablkový koláč považovaný za absolútny vrchol v pekárskom remesle.

Ak sa chcete vrátiť v čase a vyskúšať túto starú špecialitu, máme tu pre vás originálny, mierne zdokonalený recept. Pokiaľ ide o dezerty, tento koláč je pravým skvostom. Je to harmonická symfónia jednoduchých, ale prepracovaných chutí – jemné cesto, šťavnaté jablká a lahodná smotanová poleva.

Informácie o recepte

  • Čas prípravy: 25-30 minút
  • Čas pečenia: 35 minút
  • Obtiažnosť: ⭐⭐
  • Počet porcií: 10-12 kúskov
  • Veľkosť formy: Plech cca 25×35 cm alebo okrúhla forma ø 28 cm

Ingrediencie

  • Cesto:
    • 100 g zmäknutého masla
    • 200 g jemného práškového cukru
    • 5 vajec (veľkosť M, izbovej teploty)
    • Nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
    • 250 g hladkej múky (ideálne T650, preosiatej)
  • Jablková vrstva:
    • 4 stredne veľké jablká (pevnejšia, sladkokyslá odroda)
  • Smotanová poleva:
    • 250 g kvalitnej kyslej smotany (aspoň 16% tuku)
    • 3 vajcia (veľkosť M)
    • 1 PL kryštálového cukru
    • 1 ČL mletej škorice
  • Na formu:
    • Maslo na vymastenie
    • Hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie (alebo papier na pečenie)

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180°C (horný/dolný ohrev). Pripravíme si plech alebo formu – dôkladne ju vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou/strúhankou, alebo dno vyložíme papierom na pečenie.
  2. Pripravíme cesto: Vo väčšej mise vyšľaháme zmäknuté maslo s práškovým cukrom do bledej a nadýchanej peny (šľaháme aspoň 3-5 minút elektrickým šľahačom).
  3. Postupne, po jednom, za stáleho šľahania pridávame 5 vajec izbovej teploty. Každé vajce dobre zašľaháme, kým pridáme ďalšie.
  4. Do zmesi pridáme čerstvo nastrúhanú citrónovú kôru a krátko prešľaháme.
  5. Nakoniec do zmesi na nízkych otáčkach alebo ručne stierkou postupne zapracujeme preosiatu hladkú múku. Miešame len dovtedy, kým sa suroviny nespoja a nevznikne hladké cesto. Nepremiešame!
  6. Hotové cesto rovnomerne rozotrieme do pripravenej formy alebo na plech.
  7. Pripravíme jablká: Jablká ošúpeme, rozkrojíme na polovice alebo štvrtiny a odstránime jadrovníky. Nakrájame ich na tenké plátky (mesiačiky).
  8. Plátky jabĺk naukladáme nahusto a mierne šikmo na pripravené cesto vo forme. Môžeme vytvoriť pekný vzor.
  9. Pripravíme polevu: V čistej miske zmiešame kyslú smotanu, 3 celé vajcia, kryštálový cukor a mletú škoricu. Metličkou alebo vidličkou všetko spolu dobre vyšľaháme na hladkú, redšiu zmes.
  10. Pripravenú smotanovú polevu rovnomerne nalejeme na jablká naukladané na ceste. Snažíme sa pokryť všetky jablká.
  11. Plech s koláčom vložíme do predhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180°C približne 35 minút. Koláč by mal byť na povrchu krásne zlatohnedý a smotanová vrstva by mala byť pevná. Pre istotu môžeme vyskúšať test špajdľou – zapichnutá do cesta by mala vyjsť suchá.
  12. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme ho úplne vychladnúť vo forme na mriežke pred krájaním a podávaním.

Tipy

1️⃣ Výber jabĺk: Použite pevnejšie, sladkokyslé odrody jabĺk, ktoré sa pri pečení nerozvaria na kašu a dodajú koláču príjemnú chuť (napr. Idared, Jonagold, Golden Delicious).

2️⃣ Vylepšená poleva: Do smotanovej polevy môžete pridať aj trochu vanilkového extraktu alebo rumovej arómy pre ešte zaujímavejšiu chuť. Namiesto škorice môžete použiť perníkové korenie.

3️⃣ Extra chrumkavosť: Pred pečením môžete povrch koláča (smotanovú polevu) posypať plátkami mandlí alebo nasekanými vlašskými orechmi pre príjemnú chrumkavosť.

Záver

Tento historický nemecký jablkový koláč je naozajstným skvostom. Jemné cesto, šťavnaté jablká a lahodná smotanová poleva vytvárajú dokonalú harmóniu chutí. Želáme vám dobrú chuť a príjemný návrat v čase!

Video recept:

Inšpiráciu na tento recept sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte

Značky: históriajablkový koláčkyslá smotananemecký koláčpečenierecept
Predchádzajúci príspevok

Ľahká jahodová pena (ako od babičky)

Ďalší príspevok

Rýchly domáci chlebík (bez kysnutia)

radyodbabky.sk

radyodbabky.sk

Ďalší príspevok
domáci chlebík

Rýchly domáci chlebík (bez kysnutia)

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Popular

  • domáci chlebík

    Rýchly domáci chlebík (bez kysnutia)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Nemecký jablkový koláč (recept z roku 1894)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Ľahká jahodová pena (ako od babičky)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Čerešňová šťava bez cukru a konzervantov

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Pečená krkovička na kapuste so šampiňónovou omáčkou

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Nepečený čokoládový koláč (za pár minút)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Domov
  • Používanie súborov cookies
  • Zásady ochrany osobných údajov
  • Podmienky používania (Terms of Service)
  • Kontakt
  • Reklama

© 2024 radyodbabky.sk - Všetky práva vyhradené.

Vitajte späť!

Prihláste sa do svojho účtu nižšie

Zabudli ste heslo?

Získajte svoje heslo

Ak chcete obnoviť heslo, zadajte svoje používateľské meno alebo e-mailovú adresu.

Prihláste sa
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
  • Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady

© 2024 radyodbabky.sk - Všetky práva vyhradené.