• Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady
  • Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
radyodbabky.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
Home Bezmäsité jedlá

Chrumkavé kapustové placky so smotanovou omáčkou

podľa radyodbabky.sk
14. marca 2025
v Bezmäsité jedlá
0 0
kapustové placky

Kapustové placky

0
SHARES
48
VIEWS
Zdieľaj FacebookZdieľaj na WhatsApp

Domáce kapustové placky so smotanovou omáčkou sú skvelým nápadom na rýchly obed alebo večeru. Kombinácia chrumkavých placiek z kapusty s osviežujúcou kôprovou omáčkou vytvára dokonalú harmóniu chutí, ktorá poteší nejedného milovníka tradičnej kuchyne.

U nás doma pripravujem tieto placky najmä vtedy, keď potrebujem zužitkovať zvyšok kapusty. Verím mi, vyskúšajte tento jednoduchý recept a budete prekvapení, aké chutné jedlo viete pripraviť z jednoduchých surovín. Vždy robím dvojitú dávku omáčky, pretože sa výborne hodí aj k iným jedlám a vydrží v chladničke niekoľko dní.

Informácie o recepte

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút
Obtiažnosť: ⭐⭐
Počet porcií: 4

Ingrediencie

Na placky:

  • 1 menšia hlávka kapusty (približne 750 g)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3-4 stonky petržlenovej vňate
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 vajcia
  • Soľ podľa chuti
  • Čierne mleté korenie podľa chuti
  • 3 PL hladkej múky
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 4 PL slnečnicového oleja na vyprážanie

Na kôprovú omáčku:

  • 3 PL kyslej smotany
  • 2 PL čerstvého nasekaného kôpru
  • Šťava z 1/2 citróna
  • Štipka soli

Postup

  1. Kapustu zbavte vrchných listov, rozpolte ju a vyrežte hlúbik. Potom ju nasekajte na drobné pásiky alebo nastrúhajte na hrubšom strúhadle.
  2. Nasekanú kapustu vložte do hrnca, zalejte malým množstvom vody (približne 1 cm), prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni asi 10 minút, kým kapusta trochu nezmäkne.
  3. Medzitým na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju, kým nezosklovatí. Pridajte pretlačený cesnak a krátko (asi 30 sekúnd) opražte, aby sa uvoľnila jeho aróma.
  4. Uvarenú kapustu sceďte cez sitko a nechajte dobre odkvapkať – prebytočná voda by spôsobila, že placky nebudú držať pohromade. Kapustu môžete aj jemne vytlačiť, aby ste odstránili čo najviac tekutiny.
  5. Odkvapkanú kapustu preložte do väčšej misy, pridajte opraženú cibuľu s cesnakom, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, vajcia, soľ a čierne korenie. Všetko dôkladne premiešajte.
  6. Do zmesi pridajte hladkú múku premiešanú s práškom do pečiva a opäť dôkladne premiešajte, aby vzniklo kompaktné cesto bez hrudiek múky.
  7. Na panvici rozohrejte slnečnicový olej. Z pripravenej zmesi tvarujte pomocou lyžice alebo rukami malé placky (priemer asi 7-8 cm) a opatrne ich klaďte na rozpálenú panvicu.
  8. Placky smažte pod pokrievkou na strednom ohni približne 3-4 minúty z každej strany, kým nezískajú krásnu zlatohnedú farbu a chrumkavý okraj. Hotové placky preložte na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný tuk.
  9. Medzitým si pripravte omáčku – v miske zmiešajte kyslú smotanu, nadrobno nasekaný kôpor, citrónovú šťavu a štipku soli. Dobre premiešajte do hladkej konzistencie.
  10. Teplé kapustové placky servírujte s pripravenou kôprovou omáčkou.

Tipy

1️⃣ Pre výraznejšiu chuť môžete do kapustovej zmesi pridať trochu rasce alebo mletej papriky.
2️⃣ Ak máte radi pikantnejšie jedlá, do zmesi pridajte štipku cayenského korenia alebo nasekanú čili papričku.
3️⃣ Namiesto kyslej smotany môžete použiť aj grécky jogurt pre ľahšiu verziu omáčky.

Video recept:

Tieto chrumkavé kapustové placky sú skvelou alternatívou k tradičným zemiakovým plackám. Sú ľahšie, plné vlákniny a v kombinácii s osviežujúcou kôprovou omáčkou vytvárajú dokonalé jedlo. Vyskúšajte ich a dajte vedieť, ako vám chutili!


Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Užitočné menu

Značky: chrumkavé plackykapustové plackykôprová omáčkarýchle jedlotradičné jedlovegetariánsky recept
Predchádzajúci príspevok

Ľahký letný šalát s grilovaným lososom

Ďalší príspevok

Tradičné langoše z jogurtového cesta bez kvásku

radyodbabky.sk

radyodbabky.sk

Ďalší príspevok
langoše z jogurtového cesta

Tradičné langoše z jogurtového cesta bez kvásku

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Popular

  • domáci chlebík

    Rýchly domáci chlebík (bez kysnutia)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Nemecký jablkový koláč (recept z roku 1894)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Ľahká jahodová pena (ako od babičky)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Čerešňová šťava bez cukru a konzervantov

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Pečená krkovička na kapuste so šampiňónovou omáčkou

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Nepečený čokoládový koláč (za pár minút)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Domov
  • Používanie súborov cookies
  • Zásady ochrany osobných údajov
  • Podmienky používania (Terms of Service)
  • Kontakt
  • Reklama

© 2024 radyodbabky.sk - Všetky práva vyhradené.

Vitajte späť!

Prihláste sa do svojho účtu nižšie

Zabudli ste heslo?

Získajte svoje heslo

Ak chcete obnoviť heslo, zadajte svoje používateľské meno alebo e-mailovú adresu.

Prihláste sa
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
  • Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady

© 2024 radyodbabky.sk - Všetky práva vyhradené.