Najjemnejšie makovo-orechové koláče, ktoré som piekla už pre vás a vaše mamy. Tento recept, ktorý mi zanechala moja stará mama, je plný sladkých sušených marhúľ, voňavých makov a chrumkavých orechov. Každý koláčik sa vám doslova rozplynie na jazyku, a keď ho doplníte šálkou kávy alebo čaju, spomeniete si na všetky tie rodinné oslavy, ktoré sme trávili spolu.
Tento recept na makovo-orechové koláče s marhuľami je pre mňa nostalgickou spomienkou na naše rodinné stretnutia. Jemné cesto s nadýchanou štruktúrou a sladká plnka plná maku, orechov a sušených marhúľ je to pravé orechové na nedeľné popoludnia alebo sviatočné chvíle. Skúste si ich aj vy a zaručene sa stanú stálicou vo vašej kuchyni!
Najjemnejšie makovo-orechové koláče s marhuľami
Ingrediencie:
Cesto:
- 240 ml plnotučného mlieka
- 1 polievková lyžica suchého aktívneho droždia
- 80 g nesoleného masla (rozpusteného)
- 2 veľké vajcia (pri izbovej teplote)
- 100 g bieleho kryštálového cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 440 g hladkej múky
Plnka:
- 90 g vlašských orechov alebo mandlí, lieskových orechov
- 75 g sušených marhúľ
- 75 g maku
- 100 g bieleho kryštálového cukru
- 110 g nesoleného masla (mäkkého, ale neroztopeného)
- 1 čajová lyžička vanilkovej pasty (voliteľné)
Cukrový sirup:
- 120 ml vody
- 100 g cukru
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Postup prípravy:
- Zahrejte mlieko na teplotu medzi 49 °C a 54 °C. Pridajte droždie, rozšľahajte a nechajte 5 minút odpočívať.
- Medzitým v miske zmiešajte maslo, vajcia, cukor, soľ a vanilku a šľahajte, kým sa vajcia dobre nerozšľahajú. Pridajte mlieko s droždím a dobre premiešajte.
- Postupne prisypávajte múku a keď sa cesto začne formovať, prejdite na ručné miešanie. Cesto preložte na pomúčenú dosku a miesite 4 až 5 minút, kým nebude hladké a elastické.
- Cesto vložte späť do misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť asi 1 až 1,5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Medzitým si pripravte plnku. Rozdrvte vlašské orechy a sušené marhule v kuchynskom robote na jemnú konzistenciu. Pridajte mak, cukor, vanilkovú pastu (ak používate) a mäkké maslo. Vytvorte hustú pastu.
- Vykysnuté cesto prepichnite, aby ste odstránili vzduch, a rozvaľkajte ho na veľký štvorec. Rovnomerne rozotrite plnku po povrchu cesta.
- Cesto preložte na polovicu a nakrájajte na pásy. Každý pásik jemne stočte a vytvorte špirály, ktoré uložíte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Koláče nechajte kysnúť 30 až 45 minút pri izbovej teplote, potom ich potrite rozšľahaným vajíčkom. Predhrejte rúru na 180 °C.
- Pečte pri 180 °C 37 až 40 minút, kým nebudú koláče zlatohnedé. Ak začnú hnednúť príliš rýchlo, prikryte ich alobalom.
- Zatiaľ čo sa koláče pečú, pripravte cukrový sirup. V malom hrnci zmiešajte vodu, cukor a citrónovú šťavu a priveďte do varu. Znížte teplotu a nechajte zmes variť asi 7 minút, až kým nezhustne. Sirup nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Po upečení nechajte koláče krátko vychladnúť a potom ich prelejte pripraveným sirupom. Nechajte koláče odpočinúť aspoň 10 minút pred podávaním, aby sa sirup dobre vsiakol.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Na prípravu cesta použite vždy čerstvé kvasnice, aby bolo nadýchané a jemné.
- Pred pečením môžete vrch koláčov potrieť vajíčkom, aby boli krásne zlatisté.
- Cesto vždy nechajte riadne vykysnúť – pokojne aj dvakrát, aby boli koláče ešte jemnejšie.
Video recept:
Na konci dňa, keď si sadnete s týmito jemnými koláčikmi a šálkou čaju, verím, že vás ich chuť vráti späť do detstva, keď vôňa pečených koláčov vyplňovala celú kuchyňu. Nezáleží na tom, či ich robíte pre rodinnú oslavu alebo len tak, pre seba, táto lahodná pochúťka vás nikdy nesklame. Doprajte si kúsok tradičného šťastia priamo z kuchyne starej mamy!
Súvisiace články:
Babkin najobľúbenejší čokoládový maslový koláč: Jednoduchý recept, ktorý pečie na každú príležitosť!
Čokoládové potešenie: Palacinkové rolky s čokoládou, rýchly recept na chutné raňajky za 5 minút!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála TatyanasEverydayFood