• Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady
  • Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
radyodbabky.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
Home Dezerty

Najjemnejšie makovo-orechové koláče s marhuľami: Neodolateľná pochúťka od starej mamy, ktorá sa rozplýva na jazyku!

podľa Dominika
27. septembra 2024
v Dezerty
0 0
Makovo-orechové koláče

Makovo-orechové koláče

1
SHARES
58
VIEWS
Zdieľaj FacebookZdieľaj na WhatsApp

Najjemnejšie makovo-orechové koláče, ktoré som piekla už pre vás a vaše mamy. Tento recept, ktorý mi zanechala moja stará mama, je plný sladkých sušených marhúľ, voňavých makov a chrumkavých orechov. Každý koláčik sa vám doslova rozplynie na jazyku, a keď ho doplníte šálkou kávy alebo čaju, spomeniete si na všetky tie rodinné oslavy, ktoré sme trávili spolu.

Tento recept na makovo-orechové koláče s marhuľami je pre mňa nostalgickou spomienkou na naše rodinné stretnutia. Jemné cesto s nadýchanou štruktúrou a sladká plnka plná maku, orechov a sušených marhúľ je to pravé orechové na nedeľné popoludnia alebo sviatočné chvíle. Skúste si ich aj vy a zaručene sa stanú stálicou vo vašej kuchyni!

Najjemnejšie makovo-orechové koláče s marhuľami

Ingrediencie:

Cesto:

  • 240 ml plnotučného mlieka
  • 1 polievková lyžica suchého aktívneho droždia
  • 80 g nesoleného masla (rozpusteného)
  • 2 veľké vajcia (pri izbovej teplote)
  • 100 g bieleho kryštálového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 440 g hladkej múky

Plnka:

  • 90 g vlašských orechov alebo mandlí, lieskových orechov
  • 75 g sušených marhúľ
  • 75 g maku
  • 100 g bieleho kryštálového cukru
  • 110 g nesoleného masla (mäkkého, ale neroztopeného)
  • 1 čajová lyžička vanilkovej pasty (voliteľné)

Cukrový sirup:

  • 120 ml vody
  • 100 g cukru
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy

Postup prípravy:

  1. Zahrejte mlieko na teplotu medzi 49 °C a 54 °C. Pridajte droždie, rozšľahajte a nechajte 5 minút odpočívať.
  2. Medzitým v miske zmiešajte maslo, vajcia, cukor, soľ a vanilku a šľahajte, kým sa vajcia dobre nerozšľahajú. Pridajte mlieko s droždím a dobre premiešajte.
  3. Postupne prisypávajte múku a keď sa cesto začne formovať, prejdite na ručné miešanie. Cesto preložte na pomúčenú dosku a miesite 4 až 5 minút, kým nebude hladké a elastické.
  4. Cesto vložte späť do misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť asi 1 až 1,5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  5. Medzitým si pripravte plnku. Rozdrvte vlašské orechy a sušené marhule v kuchynskom robote na jemnú konzistenciu. Pridajte mak, cukor, vanilkovú pastu (ak používate) a mäkké maslo. Vytvorte hustú pastu.
  6. Vykysnuté cesto prepichnite, aby ste odstránili vzduch, a rozvaľkajte ho na veľký štvorec. Rovnomerne rozotrite plnku po povrchu cesta.
  7. Cesto preložte na polovicu a nakrájajte na pásy. Každý pásik jemne stočte a vytvorte špirály, ktoré uložíte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  8. Koláče nechajte kysnúť 30 až 45 minút pri izbovej teplote, potom ich potrite rozšľahaným vajíčkom. Predhrejte rúru na 180 °C.
  9. Pečte pri 180 °C 37 až 40 minút, kým nebudú koláče zlatohnedé. Ak začnú hnednúť príliš rýchlo, prikryte ich alobalom.
  10. Zatiaľ čo sa koláče pečú, pripravte cukrový sirup. V malom hrnci zmiešajte vodu, cukor a citrónovú šťavu a priveďte do varu. Znížte teplotu a nechajte zmes variť asi 7 minút, až kým nezhustne. Sirup nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  11. Po upečení nechajte koláče krátko vychladnúť a potom ich prelejte pripraveným sirupom. Nechajte koláče odpočinúť aspoň 10 minút pred podávaním, aby sa sirup dobre vsiakol.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Na prípravu cesta použite vždy čerstvé kvasnice, aby bolo nadýchané a jemné.
  • Pred pečením môžete vrch koláčov potrieť vajíčkom, aby boli krásne zlatisté.
  • Cesto vždy nechajte riadne vykysnúť – pokojne aj dvakrát, aby boli koláče ešte jemnejšie.

Video recept:

Na konci dňa, keď si sadnete s týmito jemnými koláčikmi a šálkou čaju, verím, že vás ich chuť vráti späť do detstva, keď vôňa pečených koláčov vyplňovala celú kuchyňu. Nezáleží na tom, či ich robíte pre rodinnú oslavu alebo len tak, pre seba, táto lahodná pochúťka vás nikdy nesklame. Doprajte si kúsok tradičného šťastia priamo z kuchyne starej mamy!

Súvisiace články:

Babkin najobľúbenejší čokoládový maslový koláč: Jednoduchý recept, ktorý pečie na každú príležitosť!

Čučoriedkovo-tvarohové kysnuté buchtičky od starej mamy: Nadýchané dobroty plné sladkých čučoriedok a lahodného tvarohu, ako z detstva!

Čokoládové potešenie: Palacinkové rolky s čokoládou, rýchly recept na chutné raňajky za 5 minút!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála TatyanasEverydayFood

Značky: domáce koláčejemné koláčekoláče na oslavumakovo-orechové koláčepečenie s marhuľamirecept od starej mamyrodinné pečeniesladké pečivotradičný recept
Predchádzajúci príspevok

Malinovo-pistáciové mini Pavlove tortičky: Krehké, sladké dezerty s lahodnou šľahačkou a jemnou chuťou pistácií!

Ďalší príspevok

Najlepšie extra nadýchané brusnicovo-pomarančové koláčiky s jednoduchou pomarančovou polevou: Ľahké a chutné!

Dominika

Dominika

Ďalší príspevok
Brusnicovo-pomarančové koláčiky

Najlepšie extra nadýchané brusnicovo-pomarančové koláčiky s jednoduchou pomarančovou polevou: Ľahké a chutné!

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Popular

  • domáci chlebík

    Rýchly domáci chlebík (bez kysnutia)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Nemecký jablkový koláč (recept z roku 1894)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Ľahká jahodová pena (ako od babičky)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Čerešňová šťava bez cukru a konzervantov

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Pečená krkovička na kapuste so šampiňónovou omáčkou

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Nepečený čokoládový koláč (za pár minút)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Domov
  • Používanie súborov cookies
  • Zásady ochrany osobných údajov
  • Podmienky používania (Terms of Service)
  • Kontakt
  • Reklama

© 2024 radyodbabky.sk - Všetky práva vyhradené.

Vitajte späť!

Prihláste sa do svojho účtu nižšie

Zabudli ste heslo?

Získajte svoje heslo

Ak chcete obnoviť heslo, zadajte svoje používateľské meno alebo e-mailovú adresu.

Prihláste sa
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
  • Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady

© 2024 radyodbabky.sk - Všetky práva vyhradené.