Voňavý makový závin z kysnutého cesta je klasickou pochúťkou našej kuchyne, ktorá prevoňá celý dom už počas prípravy. Táto tradičná sladkosť spája jemné kysnuté cesto s bohatou makovou plnkou obohatenou o sladké hrozienka a datle pre dokonalú chuť.
U nás doma sa makový závin pečie najmä počas víkendov a sviatkov. Verím mi, vyskúšajte tento overený recept a vaša kuchyňa sa naplní neodolateľnou vôňou. Vždy robím dvojitú dávku, pretože jeden závin zmizne takmer okamžite a druhý si môžeme vychutnať aj na druhý deň – ak vydrží!
Informácie o recepte
Čas prípravy: 40 minút
Kysnutie: 1,5 hodiny
Čas pečenia: 30 minút
Obtiažnosť: ⭐⭐⭐
Počet kusov: 2 záviny
Ingrediencie
Na kysnuté cesto:
- 12 g čerstvého droždia (3 ČL)
- 100 ml mlieka (vlažného)
- 1 PL kryštálového cukru
- 250 g hladkej múky + 50 g na posypanie
- 1/4 ČL soli
- 125 g masla (izbovej teploty)
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
Na makovú plnku:
- 240 g maku
- 200 g kryštálového cukru
- 50 g hrozienok
- 100 g datlí
- 100 ml mlieka
Potretie:
- 1 bielok
Postup
- Najprv si pripravte kvások – do malej misky nadrobte droždie, pridajte 1 PL cukru a zalejte vlažným mliekom. Premiešajte a nechajte 5-7 minút stáť na teplom mieste, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
- Do väčšej misy preosejte múku, pridajte štipku soli a premiešajte. Pridajte mäkké maslo a prstami ho zapracujte do múky, až vznikne sypká, drobenkovitá konzistencia.
- V samostatnej miske rozšľahajte 1 celé vajce a 1 žĺtok. Do múčnej zmesi urobte jamku, vlejte do nej rozšľahané vajcia a vzídu kvások.
- Všetko pomaly miešajte, najprv lyžicou a potom rukami, až sa začne tvoriť cesto. Keď sa cesto spojí, vyklopte ho na pomúčenú pracovnú dosku.
- Cesto dôkladne vypracujte asi 8-10 minút, kým nebude hladké a pružné. Ak sa cesto lepí, posypte ho postupne zvyšnou múkou.
- Vypracované cesto rozdeľte na dve rovnaké časti, každú zabaľte do potravinárskej fólie a vložte do chladničky na 1,5 hodiny.
- Medzitým si pripravte makovú plnku. Mak zalejte horúcou vodou a nechajte 10 minút odstáť. Potom ho dôkladne sceďte cez jemné sitko a ak treba, ešte opláchnite čistou vodou.
- Scedený mak zmiešajte s cukrom a dvakrát ho premeľte v mlynčeku na mäso alebo v elektrickom mlynčeku. Mlynček potom raz použite aj na hrozienka a nakrájané datle.
- Všetky suroviny na plnku zmiešajte v hrnci, pridajte vlažné mlieko a za občasného miešania varte na miernom ohni 30-40 minút, kým plnka nezhustne a mak nezmäkne. Nechajte vychladnúť.
- Po odležaní vyberte cesto z chladničky a každú časť rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske na obdĺžnik s rozmermi približne 30 x 25 cm.
- Rozvaľkané cesto potrite bielkom a rovnomerne rozložte vychladnutú makovú plnku, pričom okraje nechajte voľné.
- Okraje cesta prehnite dovnútra a závin opatrne zrolujte do tvaru valca. Konce zahnutím uzavrite, aby plnka nevytekala.
- Pripravené záviny preložte švom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryte ich potravinárskou fóliou a nechajte ešte 30-35 minút odležať v chladničke.
- Pred pečením rúru predhrejte na 180°C. Záviny potrite zvyškom bielka a po celom povrchu urobte špajľou niekoľko vpichov – zabránite tak praskaniu cesta pri pečení.
- Pečte v predhriatej rúre 30 minút, až kým závin nezíska zlatohnedú farbu.
- Upečené záviny nechajte vychladnúť na mriežke a servírujte nakrájané na plátky.
Tipy
1️⃣ Pred podávaním môžete závin jemne posypať práškovým cukrom pre krajší vzhľad.
2️⃣ Pre intenzívnejšiu chuť pridajte do makovej plnky trochu nastrúhanej citrónovej kôry alebo vanilkový extrakt.
3️⃣ Ak nemáte radi hrozienka, môžete ich nahradiť nasekanými orechmi alebo sušenými brusnicami.
Video recept:
Tento tradičný makový závin je dokonalou voľbou pre nedeľné raňajky, popoludňajšiu kávu s priateľmi alebo ako sladký dezert po obede. Jeho príprava síce vyžaduje trochu času a trpezlivosti, ale výsledok stojí za to – domáca vôňa a chuť, ktorú žiadna kúpená alternatíva nenahradí.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Еда на любой вкус