Šťavnaté bravčové rezne so šampiňónovou omáčkou sú klasikou slovenskej kuchyne, ktorú si zamiluje celá rodina. Táto vylepšená verzia známeho receptu kombinuje chrumkavé mäso, krémovú omáčku a zapečený syr do dokonalého jedla pre každú príležitosť.
U nás doma sú prezidentské rezne neodmysliteľnou súčasťou sviatočného stola. Verím mi, vyskúšajte tento recept a vaši hostia budú nadšení kombináciou chutí a textúr. Vždy pripravujem trochu viac, pretože tieto rezne chutia výborne aj na druhý deň – stačí ich krátko zohriať v rúre a opäť získajú svoju šťavnatosť.
Informácie o recepte
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30 minút
Obtiažnosť: ⭐⭐
Počet porcií: 4
Ingrediencie
- 4 bravčové rezne (približne 600 g, z karé alebo krkovičky)
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL čerstvého mletého čierneho korenia
- 100 g hladkej múky na obaľovanie
- 3-4 PL rastlinného oleja na vyprážanie
- 250 g čerstvých šampiňónov
- 1 väčšia cibuľa
- 3 PL kečupu
- 3 PL majonézy
- 150 g tvrdého syra (eidamského alebo ementálu)
- 1/2 ČL sušeného cesnaku (voliteľné)
- 1 ČL sušenej petržlenovej vňate (voliteľné)
Postup
- Bravčové mäso umyte, osušte a nakrájajte na rovnomerne hrubé plátky (približne 1 cm). Mäso položte medzi dve vrstvy potravinárskej fólie a jemne ho preklepte tĺčikom na mäso, aby sa zväčšila jeho plocha a zjemnila štruktúra.
- Preklepané rezne osoľte a okoreňte z oboch strán. Nechajte ich chvíľu odpočívať, kým pripravíte ostatné suroviny.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké polmesiačiky. Šampiňóny očistite suchou handričkou (neumývajte ich vodou, aby nenavlhli) a nakrájajte na plátky.
- Na panvici rozohrejte 1 PL oleja a opražte na ňom cibuľu do sklovita. Pridajte nakrájané šampiňóny, štipku soli a korenia. Opekajte približne 5-7 minút, kým šampiňóny nepustia šťavu a mierne sa nezredukujú. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- V malej miske zmiešajte kečup a majonézu do hladkej omáčky. Syr nastrúhajte najemno.
- Rúru predhrejte na 160°C. Pripravte si plech a vystrite ho papierom na pečenie.
- Rezne obaľte z oboch strán v hladkej múke, oklepte prebytočnú múku. Na panvici rozohrejte zvyšný olej a opečte rezne z oboch strán do zlatista (približne 2-3 minúty z každej strany). Rezne nemusia byť prepečené úplne, dokončia sa v rúre.
- Opečené rezne uložte na pripravený plech. Na každý rezeň rovnomerne natrite vrstvu kečupovo-majonézovej omáčky.
- Na omáčku rozložte šampiňónovú zmes a navrch každého rezňa posypte rovnomernou vrstvou strúhaného syra.
- Rezne vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 25-30 minút, až kým sa syr neroztopí a mierne nezhnedne.
- Hotové rezne podávajte teplé s varenými alebo pečenými zemiakmi, ryžou alebo čerstvým zeleninovým šalátom.
Tipy
1️⃣ Pre pikantnejšiu verziu môžete do kečupovo-majonézovej omáčky pridať trochu štipľavej papriky alebo tabasca.
2️⃣ Ak máte radi výraznejšiu chuť, do šampiňónovej zmesi pridajte trochu nasekaného cesnaku alebo čerstvej petržlenovej vňate.
3️⃣ Namiesto bravčového môžete použiť aj kuracie prsia rozrezané na plátky – čas pečenia bude o 5-10 minút kratší.
Video recept:
Tieto lahodné prezidentské rezne sú výborným jedlom pre rodinné obedy či večere s priateľmi. Kombinácia chrumkavého mäsa, voňavých šampiňónov a zapečeného syra vytvorí nezabudnuteľný kulinársky zážitok. Vyskúšajte tento recept a určite sa stane pravidelnou súčasťou vášho jedálnička!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Zrób to Smacznie