Roláda z mletého mäsa je tradičné slovenské jedlo, ktoré vyniká svojou bohatou chuťou. Spojenie šťavnatého mletého mäsa, lahodnej praženice so šunkou a jemným pórom je doplnené smotanovo hladkým zemiakovým pyré. Tento recept podľa babky Stanky vás určite očarí.
Poctivá roláda z mletého mäsa plnená šunkovou praženicou a aromatickým pórom predstavuje klasickú pochúťku, ktorá sa rýchlo stane obľúbenou v každej rodine. Tento jednoduchý recept prináša dokonalú kulinársku kombináciu chutí a vôní, ktoré vás prenesú do babkinej kuchyne.
Roláda z mletého mäsa s praženicou so šunkou a pórom
Ingrediencie:
Na roládu z mletého mäsa:
- 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo mix)
- 1 cibuľa, nakrájaná na jemno
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na jemno
- 1 vajce
- 3 lyžice strúhanky
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžica kečupu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1 lyžička sladkej papriky
Na praženicu so šunkou a pórom:
- 4 vajcia
- 100 g šunky, nakrájané na malé kocky
- 1 pór
- 2 lyžice masla alebo oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Zemiakové pyré:
- 1 kg zemiakov
- 100 ml mlieka
- 50 g masla
- Soľ podľa chuti
Postup prípravy:
Príprava rolády z mletého mäsa:
- Príprava mäsovej zmesi:
- V miske zmiešajte mleté mäso, nakrájanú cibuľu, cesnak, vajce, strúhanku, horčicu, kečup, soľ, čierne korenie, majoránku a sladkú papriku. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Príprava praženice:
- Na panvici rozohrejte maslo alebo olej a pridajte nakrájanú šunku, smažte 2-3 minúty.
- V miske rozšľahajte vajcia so soľou a čiernym korením. Vlejte do panvice so šunkou a miešajte, kým sa vajcia úplne nespravia na praženicu. Odložte bokom a nechajte vychladnúť.
- Formovanie rolády:
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Na pracovnú plochu položte veľký kus alobalu alebo potravinovej fólie. Na fóliu rozložte mäsovú zmes do obdĺžnika hrubého asi 1 cm. Na mäso rovnomerne rozložte pripravenú praženicu.
- Na praženicu dáme nasekaný pór.
- Pomocou fólie opatrne zrolujte mäsovú zmes do rolády. Konce dobre uzatvorte a zabaľte do fólie.
- Pečenie rolády:
- Roládu položte na plech a pečte v predhriatej rúre asi 45-50 minút. Potom odstráňte fóliu a pečte ďalších 10-15 minút, aby bola roláda zlatohnedá a chrumkavá.
Príprava zemiakového pyré:
- Príprava zemiakov:
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Vložte do hrnca s osolenou vodou a varte, kým nie sú mäkké, asi 20-25 minút.
- Príprava pyré:
- Uvarené zemiaky sceďte a roztlačte ich do hladka. Pridajte maslo a postupne vmiešajte teplé mlieko, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Podľa chuti dosoľte.
Servírovanie:
- Servírovanie rolády a pyré:
- Roládu nakrájajte na plátky a podávajte so zemiakovým pyré. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je petržlenová vňať. Podávame s cviklou alebo kyslou uhorkou.
Dobrú chuť!

Tipy:
- Môžete použiť aj iný druh mäsa, napríklad bravčové alebo hovädzie, podľa vašej chuti.
- Ak máte radi pikantné jedlá, pridajte trochu červenej chilli papriky do mäsovej zmesi.
- Pre extra krémovú textúru pyré pridajte trochu smotany.
- Roládu môžete ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je ligurček alebo tymián.
Pripravte si tento jednoduchý a chutný recept na roládu z mletého mäsa s praženicou, ktorý poteší vás aj celú vašu rodinu. Vôňa a chuť tejto klasickej pochúťky vás prenesie do čias, keď ste trávili čas s babkou v kuchyni. Nezabudnite sa podeliť o tento recept s priateľmi!
Súvisiace články:
Jednoduchý a chutný recept na pečené kuracie stehná podľa babky Stanky
Plnené kapustné listy (Holubky) s dusenou kapustou a zemiakmi podľa babky Stanky
Nepečený dezert z keksov s tvarohovo-smotanovým krémom a karamelovou polevou podľa babky Stanky
Tento článok pre vás s láskou napísala babka Stanka ❤️