Fazuľová polievka na kyslo so sušenými slivkami podľa babky Stanky je tradičný a zároveň chutný pokrm, ktorý v sebe spája bohatú chuť fazule a lahodnú sladkosť sušených sliviek. Tento recept je útulným pripomenutím domácej kuchyne, ktorý vás zahreje počas chladných dní.
Chcete si pochutnať na pôvodnej slovenskej kuchyni? Fazuľová polievka na kyslo so sušenými slivkami je pre vás to pravé! Táto polievka je plná výživných ingrediencií a pestrej chuti, ktorá poteší každého gurmána.
Fazuľová polievka na kyslo so sušenými slivkami
Ingrediencie:
- 200 g sušenej fazule (bielej alebo farebnej)
- 100 g sušených sliviek
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na jemno
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na jemno
- smotana na varenie
- údené rebierko /voliteľné/
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 2 bobkové listy
- nové celé korenie
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 2 lyžice octu (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja alebo masla
- hladká múka na zápražku
- 1,5 l vody alebo vývaru z údeného mäsa
Postup prípravy:
- Príprava fazule:
- Fazuľu prepláchnite a namočte cez noc do studenej vody. Na druhý deň vodu zlejte a fazuľu prepláchnite.
- Príprava vývaru z údeného rebierka:
- Údené rebierko vložte do studenej vody a varte do mäkka.
- Príprava polievky:
- Pridajte namočenú a prepláchnutú fazuľu do hrnca. Pridajte vodu alebo vývar z úd. rebierka, nové korenie a bobkové listy. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte pomaly variť, kým fazuľa nezmäkne, čo trvá približne 1 hodinu.
- Pridanie sušených sliviek a zemiakov:
- Pridajte nakrájané zemiaky a sušené slivky do polievky a varte ďalších 20-30 minút, kým sú zemiaky a slivky mäkké.
- Dochutenie:
- Na olej alebo maslo, dajte hladkú múku a popražte, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte sladkú papriku a zalejte smotanou na varenie, nechajte prevrieť a dajte do polievky.
- Pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti. Nakoniec pridajte ocot podľa chuti a dobre premiešajte.
- Servírovanie:
- Polievku nechajte chvíľu odpočinúť, aby sa chute prepojili. Podávajte teplú s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Dobrú chuť!

Tipy:
- Pred varením fazule ich vždy poriadne opláchnite a nechajte odstáť vo vode cez noc, aby boli mäkšie a rýchlejšie sa uvarili.
- Ak chcete zvýrazniť chuť, pridajte do polievky údené rebierko alebo iné údené mäso.
- Polievku môžete zahustiť viac zápražkou, ak uprednostňujete hustejšie pokrmy.
Fazuľová polievka na kyslo so sušenými slivkami je jedinečným spojením ingrediencií, ktoré poskytujú bohatú a aromatickú chuť. Tento recept je ideálnym spôsobom, ako priniesť kúsok tradície na váš stôl. Doprajte si chvíľu oddychu s miskou tejto lahodnej polievky a nechajte sa unášať jej vôňou a chuťou.
Súvisiace články:
Roláda z mletého mäsa s praženicou so šunkou a pórom so zemiakovým pyré podľa babky Stanky
Jednoduchý a chutný recept na pečené kuracie stehná podľa babky Stanky
Plnené kapustné listy (Holubky) s dusenou kapustou a zemiakmi podľa babky Stanky
Tento článok pre vás s láskou napísala babka Stanka ❤️