Kôprová omáčka je tradičným pokrmom v mnohých slovenských domácnostiach. Kombinácia s volským okom, bravčovým mäsom a varenými zemiakmi vytvára harmonické chutové spojenie, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Objavte tajomstvo originálneho receptu od babky Stanky.
Ponorte sa do kulinárskeho zážitku s tradičnou kôprovou omáčkou. Spolu s bravčovým mäsom, volským okom a vynikajúcimi zemiakmi vytvára lahodné jedlo, ktoré je ideálne na víkendový obed s rodinou.
Kôprová omáčka s volským okom, bravčovým mäsom a zemiakmi
Ingrediencie:
Bravčové mäso na kocky:
- 500 g bravčového mäsa (pliecko alebo stehno)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 1 lyžica hladkej múky
- 2 lyžice oleja
- 300 ml vody alebo vývaru
Kôprová omáčka:
- 1 zväzok kôpru
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 200 ml smotany na varenie
- Soľ
- Cukor
- Ocot (podľa chuti)
Volské oko:
- 4 vajcia
- Olej alebo maslo na smaženie
- Soľ
Príloha – zemiaky:
- 800 g zemiakov
- Soľ
- Maslo alebo olej (na dochutenie)
Postup prípravy:
Bravčové mäso na kocky:
- Mäso nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
- V hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu a smažte do zlatista.
- Pridajte cesnak a krátko osmažte.
- Pridajte mäso a opražte zo všetkých strán, kým nezačne hnednúť.
- Posypte múkou, premiešajte a pridajte vodu alebo vývar.
- Prikryte pokrievkou a nechajte dusiť na miernom ohni, kým mäso nezmäkne (asi 30-40 minút).
- Dochuťte soľou a mletým čiernym korením podľa chuti.
Kôprová omáčka:
- Kôpor umyte, osušte a nakrájajte najemno.
- V hrnci rozohrejte maslo, pridajte múku a za stáleho miešania pripravte svetlú zápražku.
- Postupne prilievajte mlieko a neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky.
- Pridajte smotanu a priveďte k varu.
- Pridajte nakrájaný kôpor a dochuťte soľou, cukrom a octom podľa chuti.
- Omáčku nechajte variť na miernom ohni asi 10 minút, aby sa chute spojili.
Volské oko:
- Na panvici rozohrejte olej alebo maslo.
- Rozbite vajcia a opatrne ich vložte na panvicu.
- Smažte, kým bielko nie je pevné, ale žĺtko zostane tekuté.
- Posypte soľou podľa chuti.
Príloha – zemiaky:
- Zemiaky očistite a nakrájajte na menšie kúsky.
- Varte v osolenej vode, kým nie sú mäkké (asi 20-25 minút).
- Sceďte a dochuťte maslom alebo olejom.
Servírovanie:
Na tanier naservírujte kôprovú omáčku, na vrch bravčové mäso na kocky. . Pridajte volské oko a varené zemiaky ako prílohu.
Dobrú chuť!

Tipy:
- Pre intenzívnejšiu chuť môžete použiť domáci vývar pri príprave mäsa.
- Kôpor môžete na konci varenia pridať čerstvý, aby omáčka mala výraznejšiu vôňu.
- Volské oko posypte čerstvo mletým čiernym korením pre extra chuť.
Kôprová omáčka s volským okom, bravčovým mäsom a zemiakmi je nielen skvelým spestrením každodenného jedla, ale aj kulinárskym zážitkom, ktorý stojí za to vyskúšať. Nechajte sa inšpirovať receptom babky Stanky a prekvapte svoju rodinu chutným obedom.
Súvisiace články:
Prírodný bravčový rezeň s kukuricou a zemiakovou kašou podľa babky Stanky
Fliačky s hlávkovou kapustou a opraženou slaninkou podľa babky Stanky
Zapekaná cuketa plnená mletým mäsom a syrom podľa babky Stanky
Tento článok pre vás s láskou napísala babka Stanka ❤️