Grécky guláš vás prenesie priamo do srdca Grécka. Vyskúšajte tradičný recept od mojej maminky a vychutnajte si autentické chute!
Ak túžite po nových kulinárskych zážitkoch, ste na správnom mieste. Objavte tajomstvá gréckeho guláša s kašou.
Grécky hovädzí guláš s kašou
Ingrediencie:
- 30 ml olivového oleja
- 1,5 kg hovädzieho mäsa, hovädzie zadné (na veľké kocky)
- 2 žlté cibule, nakrájané na veľké kocky
- 6 šalotiek, rozpolených a olúpaných
- 4 strúčiky cesnaku, nahrubo nasekané
- 2 čajové lyžičky mletej rasce
- 130 g koncentrovaného paradajkového pretlaku
- 160 ml červeného vína
- 60 ml červeného vínneho octu
- 550 ml kuracieho alebo hovädzieho vývaru (alebo vody)
- 2 tyčinky škorice
- 10 celých klinčekov
- 4 sušené bobkové listy
- 7 g čerstvého oregana
- 90 g sušených ríbezlí (voliteľné)
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy:
- Najprv zohrejte polovicu olivového oleja vo veľkej panvici na vysokom ohni.
- Potom opekajte hovädzie mäso v dávkach približne 5 minút, alebo kým nezhnedne. Každú dávku preneste do veľkej misy alebo na tanier.
- Následne pridajte zvyšný olej do panvice. Pridajte nakrájanú cibuľu a šalotku a za občasného miešania opekajte asi 4 minúty, kým nezmäknú.
- Potom pridajte nasekaný cesnak a varte 1 minútu.
- Ďalej pridajte mletú rascu a paradajkový pretlak. Miešajte a varte ďalšiu 1 minútu.
- Následne prilievajte červené víno, červený vínny ocot a vývar. Miešajte, aby sa všetko spojilo, a priveďte zmes do varu.
- Potom vráťte hovädzie mäso do panvice. Pridajte škoricové tyčinky, celé klinčeky a bobkové listy. Priveďte k varu na silnom ohni.
- Znížte teplotu na minimum, prikryte pokrievkou a varte 1 hodinu.
- Potom odstráňte pokrievku, pridajte čerstvé oregano a sušené ríbezle (ak používate). Varte odokryté na miernom ohni ďalšiu 1 hodinu, alebo kým mäso nezmäkne a omáčka sa nezredukuje.
- Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
- Nakoniec podávajte guláš so zemiakovou kašou, zeleninou alebo s prílohou podľa vášho výberu. Polejte omáčkou a ozdobte čerstvým oreganom a mletým čiernym korením.
Tipy:
- Použite kvalitné hovädzie mäso: Zabezpečí jemnosť a bohatú chuť.
- Pridajte koreniny: Oregano a tymian pre autentickú arómu.
- Podávajte s kašou: Pre dokonalý gastronomický pôžitok.
Grécky hovädzí guláš s kašou- Video recept:
Tento grécky guláš od mojej maminky je skvelým spôsobom, ako priniesť kúsok Grécka do vašej kuchyne. Vyskúšajte ho ešte dnes a zažite jedinečné chute!
Súvisiace články:
Šťavnaté pečené hovädzie mäso s cesnakom a bylinkami: Lahôdka, ktorá sa vám rozplynie na jazyku!
Domáce maslo: Recept hotový za 10 minút, ktorý si zamilujete!
Perfektné domáce mäsové guľky: Chutná lahôdka pre každú príležitosť!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála ChefJackOvens