Pamätáte si na tie chvíle, keď babička dokázala z pár surovín vykúzliť ten najlepší koláč na svete? Tento recept je presne taký – jednoduchý, no zároveň neskutočne lahodný a efektný. Spojenie chrumkavého, dozlatista upečeného lístkového cesta, jemného vanilkového pudingu a sviežeho ovocia je kombinácia, ktorej sa nedá odolať. Je to ideálny dezert, keď vás tlačí čas, no chcete si dopriať niečo výnimočné. Hodí sa na nedeľné popoludnie ku káve, na oslavu alebo len tak, pre radosť. Príprava je taká rýchla, že ho stihnete urobiť aj pre nečakanú návštevu.
Tento dezert je krásny nielen na pohľad, ale aj chuťovo dokonale vyvážený. Krehkosť maslového cesta sa snúbi so zamatovou hebkosťou pudingového krému, zatiaľ čo čerstvé sezónne ovocie dodáva celému koláčiku šťavnatosť a príjemnú kyslosť. Je to recept, ktorý si môžete prispôsobiť podľa vlastnej fantázie a dostupnosti ovocia – v lete sú skvelé jahody a maliny, na jeseň zasa figy či hrozno.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia/pečenia/kysnutia: 20 minút
- Počet porcií: 6-8 kúskov
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na cesto a náplň:
- 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta (cca 275 g)
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku
- 500 ml plnotučného mlieka
- 3-4 PL kryštálového cukru (podľa chuti)
- 1 vajíčko na potretie
Na ozdobu:
- 250 g zmesi čerstvého ovocia (jahody, maliny, čučoriedky, kivi…)
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
Príprava cesta a pečenie:
- Rúru si predhrejeme na 200 °C. Lístkové cesto rozvinieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Cesto nakrájame radielkom alebo ostrým nožom na rovnomerné obdĺžniky alebo štvorce (zvyčajne 6-8 kusov).
- V každom kúsku cesta opatrne narežeme vnútorný rámik, asi 1 cm od okraja. Dávame pozor, aby sme cesto neprerezali úplne. Stred každého štvorca popicháme vidličkou, aby sa pri pečení príliš nezdvihol.
- Okraje cesta (vonkajší rámik) potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 15-20 minút, alebo kým nie sú okraje krásne zlatisté a nafúknuté. Upečené cesto necháme úplne vychladnúť na mriežke.
Príprava plnky a dokončenie:
- Kým sa cesto pečie, pripravíme si puding. Z 500 ml mlieka odoberieme asi 100 ml a rozmiešame v ňom pudingový prášok s cukrom.
- Zvyšné mlieko privedieme do varu. Keď začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme do zhustnutia, asi 1-2 minúty.
- Hotový puding odstavíme a za občasného miešania ho necháme mierne vychladnúť, aby sa na povrchu nevytvorila koža.
- Vychladnuté štvorce cesta pripravíme na plnenie. Stred, ktorý sme popichali vidličkou, jemne zatlačíme lyžičkou alebo prstami dnu, čím vytvoríme priestor na plnku.
- Do každej priehlbiny nanesieme primerané množstvo vlažného pudingu.
- Na puding poukladáme umyté a nakrájané čerstvé ovocie podľa fantázie.
- Pred podávaním dezert zľahka posypeme práškovým cukrom.
Tipy
- Do horúceho pudingu rada pridávam plátok masla alebo lyžičku rumu. Krém je potom jemnejší a má lepšiu chuť.
- Ak chcem, aby boli okraje ešte chrumkavejšie a sladšie, po potretí vajíčkom ich posypem trstinovým cukrom.
- Namiesto klasického pudingu niekedy používam mascarpone zmiešané s práškovým cukrom a vanilkou. Je to ešte rýchlejšia a veľmi lahodná verzia.
- Dezert je najlepší čerstvý, keď je cesto ešte krehké. Ak ho potrebujem pripraviť vopred, upečiem si korpusy a uvarím puding zvlášť. Spojím a ozdobím ho až tesne pred servírovaním.
Veríme, že tento jednoduchý a rýchly dezert si zamilujete. Je ideálny na nečakané návštevy alebo ako sladká bodka za nedeľným obedom. Prajeme vám dobrú chuť a veľa radosti pri pečení!

