Jahňací steak je vynikajúcou voľbou pre každú večeru alebo rodinné stretnutie. Tento recept vám umožní pripraviť dokonalý steak podľa vašich preferencií.
Okrem úžasnej chuti je tento pokrm výdatný a ideálny na zdieľanie s blízkymi. Jednoduchá príprava vám ušetrí čas a umožní užiť si kvalitný večer bez stresu.
Perfektne pripravený jahňací steak so zemiakovou kašou a hovädzou omáčkou
Ingrediencie:
- 2 jahňacie steaky
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 3 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 20 g masla
- 3 vetvičky tymianu
- 4 cherry paradajky (na ozdobenie)
- 500 g zemiakov (na kašu)
- 100 ml mlieka
- 30 g masla (do kaše)
- Soľ podľa chuti
Hovädzia omáčka:
- 250 ml hovädzieho vývaru
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 1 polievková lyžica masla
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička worcesterskej omáčky (voliteľné)
Postup prípravy:
- Najprv osušte jahňacie steaky papierovou utierkou a z oboch strán ich posypte soľou a čiernym korením.
- Na veľkej panvici zohrejte rastlinný olej na strednom ohni. Keď je olej horúci, pridajte steaky.
- Opečte steaky z jednej strany približne 6–8 minút. Potom ich otočte.
- Pridajte maslo a vetvičky tymianu do panvice. Pokračujte v opekaní ďalších 6–8 minút, pričom steaky pravidelne polievajte roztopeným maslom.
- Po upečení vyberte steaky z panvice a nechajte ich odpočívať asi 5 minút, aby sa šťavy rovnomerne rozložili.
- Medzitým pripravte hovädziu omáčku. V malom hrnci roztopte maslo na strednom ohni.
- Pridajte hladkú múku a miešajte, kým nevznikne hladká zápražka zlatohnedej farby.
- Postupne prilievajte hovädzí vývar, pričom neustále miešajte, aby nevznikli hrudky.
- Pridajte worcesterskú omáčku, soľ a čierne korenie podľa chuti. Nechajte omáčku jemne vrieť približne 5 minút, až kým nezhustne.
- Medzitým uvarte ošúpané zemiaky v osolenej vode do mäkka. Sceďte ich a rozmačkajte na kašu.
- Pridajte mlieko a maslo do zemiakovej kaše. Dobre premiešajte, aby bola kaša hladká a krémová. Osoľte podľa chuti.
- Na tanier položte porciu zemiakovej kaše. Na ňu umiestnite jahňací steak a prelejte ho pripravenou hovädzou omáčkou.
- Ozdobte jedlo cherry paradajkami a prípadne čerstvými bylinkami.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Pre extra krémovú kašu môžete pridať trochu smotany alebo syra.
- Ak chcete bohatšiu omáčku, pridajte do nej červené víno a nechajte ho odpariť.
- Recept môžete doplniť zeleninou na pare, ako sú brokolica alebo mrkva, pre vyvážené jedlo.
Video recept:
Jahňací steak je perfektnou voľbou pre rýchlu a chutnú večeru alebo elegantné rodinné stretnutie. Tento jednoduchý recept prináša autentickú chuť a šťavnatosť priamo do vášho domova bez zbytočného stresu v kuchyni. Vyskúšajte ho a uvidíte, ako sa rýchlo stane vaším obľúbeným jedlom!
Súvisiace články:
Bombové tuniakové cestoviny s krémovou omáčkou: Najchutnejší rýchly a výdatný večerný recept!
Pošírované vajcia na krémovom cottage syre: Inšpirované tradičným tureckým receptom!
Nadýchané vajíčkové muffiny so slaninkou, syrom a cibuľkou: Najlepší raňajkový recept!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Cheffoodiecast