• Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady
  • Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
radyodbabky.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
Home Babkine rady

Najlepší recept na domáce lečo podľa babky Stanky

podľa Stanka
11. augusta 2024
v Babkine rady
0 0
Domáce lečo

Domáce lečo

3
SHARES
539
VIEWS
Zdieľaj FacebookZdieľaj na WhatsApp

Leto je v plnom prúde a s ním aj sezóna čerstvej zeleniny. Čo tak si pripraviť chutné domáce lečo podľa overeného receptu od babky Stanky? Táto klasika slovenskej kuchyne je jednoduchá na prípravu, plná vitamínov a zaručene poteší celú rodinu.

Babka Stanka vždy hovorievala, že tajomstvo najlepšieho leča spočíva v kvalitných surovinách a štipke lásky. V tomto článku vám prezradíme jej tajný recept, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Dozviete sa tiež užitočné tipy, ako lečo vylepšiť a aké ďalšie recepty s ním môžete vyskúšať.

Domáce lečo podľa babky Stanky

Ingrediencie:

  • 1 kg cibule
  • 2 kg papriky (rôznych farieb)
  • 3 kg paradajok
  • 100 ml oleja
  • Soľ podľa chuti (približne 2 polievkové lyžice)

Postup prípravy

  1. Príprava zeleniny:
    • Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké polmesiace.
    • Papriky umyte, odstráňte semienka a stopky a nakrájajte na prúžky.
    • Paradajky umyte a nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Dusená zelenina:
    • Vo veľkom hrnci rozohrejte olej.
    • Pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju do sklovita.
    • Potom pridajte papriky a pokračujte v restovaní približne 5 minút.
    • Nakoniec pridajte paradajky a premiešajte.
  3. Dochutenie a dusenie:
    • Pridajte soľ podľa chuti (približne 2 polievkové lyžice, ale môžete upraviť podľa vašich preferencií).
    • Zmes priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte pomaly dusiť asi 30-40 minút, kým zelenina úplne nezmäkne a chute sa prepoja.
  4. Plnenie pohárov:
    • Pripravte si čisté a suché sklenené poháre.
    • Naplňte poháre horúcou zeleninovou zmesou, pričom nechajte trochu priestoru pri hornom okraji.
    • Pevne uzavrite viečkami.
  5. Sterilizácia:
    • Na dno veľkého hrnca položte kúsok látky alebo uterák, aby sklo neprasklo.
    • Poháre vložte do hrnca a naplňte ho vodou tak, aby voda siahala aspoň do polovice výšky pohárov.
    • Hrniec položte na sporák a priveďte vodu do varu na strednom ohni.
    • Od začiatku varu sterilizujte poháre 20 minút.
    • Potom pevne zatvorte viečka pohárov.
  6. Chladenie a skladovanie:
    • Poháre nechajte vychladnúť pri izbovej teplote (20-24 hodín).
    • Skontrolujte, či sú viečka dobre uzavreté a či sa do pohárov nedostáva vzduch.
    • Uchovávajte poháre na chladnom a tmavom mieste až jeden rok.

Toto zavárané lečo je výborné ako základ pre rôzne pokrmy alebo sa môže podávať ako príloha k hlavným jedlám. Dobrú chuť!

Tipy:

  • Výber papriky: Použite rôzne farby papriky (červenú, žltú, zelenú), aby bolo lečo nielen chutné, ale aj vizuálne atraktívne.
  • Sladká alebo pikantná chuť: Ak máte radi pikantné jedlá, pridajte do leča feferónku alebo štipľavú papriku.
  • Dochutenie: Experimentujte s rôznymi bylinkami a koreninami, ako je majoránka, oregano, bazalka, mletá rasca alebo údená paprika.
  • Zeleninové variácie: Do leča môžete pridať aj cuketu, baklažán alebo zelené fazuľky.
  • Príloha: Lečo podávajte s chrumkavým chlebom, ryžou alebo cestovinami.

Domáce lečo podľa babky Stanky je jednoduché, chutné a všestranné jedlo, ktoré si môžete vychutnať počas celého leta. Vďaka našim tipom a receptu si ho hravo pripravíte aj vy. Nechajte sa inšpirovať tradičnou chuťou a vytvorte si vlastné lečo, ktoré bude dokonale vyhovovať vašim chuťovým preferenciám.

Súvisiace články:

Domáci liek z prírody: Med a sirup z nádchovníka pre silné zdravie

Paradajky plnené vajíčkami a syrom: Najjednoduchšie pohostenie pre hostí za 10 minút

Dokonalá pečená paradajková omáčka: Omáčka, ktorá je vhodná nie len k cestovinám!


Tento recept pre vás s láskou napísala babka Stanka ❤️

Značky: babičkin receptchutné a zdravédomáce lečoletné jedlorecept na lečorecepty z paprikyslovenská kuchyňatipy na varenietradičné receptyvarenie
Predchádzajúci príspevok

Domáci liek z prírody: Med a sirup z nádchovníka pre silné zdravie

Ďalší príspevok

Sladko-štiplavé zavárané feferónky s hrozienkami, medom a cesnakom

Stanka

Stanka

Ďalší príspevok
Zavárané feferónky

Sladko-štiplavé zavárané feferónky s hrozienkami, medom a cesnakom

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Popular

  • domáci chlebík

    Rýchly domáci chlebík (bez kysnutia)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Nemecký jablkový koláč (recept z roku 1894)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Ľahká jahodová pena (ako od babičky)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Čerešňová šťava bez cukru a konzervantov

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Pečená krkovička na kapuste so šampiňónovou omáčkou

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Nepečený čokoládový koláč (za pár minút)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Domov
  • Používanie súborov cookies
  • Zásady ochrany osobných údajov
  • Podmienky používania (Terms of Service)
  • Kontakt
  • Reklama

© 2024 radyodbabky.sk - Všetky práva vyhradené.

Vitajte späť!

Prihláste sa do svojho účtu nižšie

Zabudli ste heslo?

Získajte svoje heslo

Ak chcete obnoviť heslo, zadajte svoje používateľské meno alebo e-mailovú adresu.

Prihláste sa
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
  • Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady

© 2024 radyodbabky.sk - Všetky práva vyhradené.