• Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady
  • Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
radyodbabky.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
Home Babkine rady

Domáci liek z prírody: Med a sirup z nádchovníka pre silné zdravie

podľa Stanka
11. júna 2024
v Babkine rady, Zdravé tipy
0 0
Med a sirup z nádchovníka

Med a sirup z nádchovníka

1
SHARES
11.3k
VIEWS
Zdieľaj FacebookZdieľaj na WhatsApp

Trápia vás choroby z prechladnutia? Objavte silu prírody a vyskúšajte domáci med a sirup z nádchovníka. Táto liečivá rastlina je známa svojimi účinkami na dýchací systém a imunitu. Naučíme vás, ako si vyrobiť vlastný prírodný liek priamo u vás doma.

Nádchovník je nenápadná bylinka s veľkou silou. Je plný prospešných látok, ktoré pomáhajú pri kašli, nádche a ďalších respiračných problémoch. V tomto článku nájdete jednoduché recepty na nádchovníkový sirup a med, ktoré si hravo pripravíte aj vy.

Med a sirup z nádchovníka

Nádchovníkový sirup

Ingrediencie:

  • 100 g čerstvých listov nádchovníka (Plectranthus amboinicus)
  • 1 liter vody
  • 1 kg kryštálového cukru
  • Šťava z 1 citróna

Postup prípravy:

  1. Príprava listov nádchovníka:
    • Listy nádchovníka dôkladne umyte a nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Výluh:
    • Vodu priveďte do varu a pridajte nakrájané listy nádchovníka.
    • Varte na miernom ohni približne 15-20 minút.
    • Následne nechajte výluh odstáť a vychladnúť na izbovú teplotu (asi 1 hodinu).
  3. Príprava sirupu:
    • Výluh sceďte cez jemné sito alebo plátno, aby ste odstránili listy.
    • Pridajte cukor a citrónovú šťavu do výluhu.
    • Zmes opäť priveďte do varu a varte, kým sa cukor úplne nerozpustí a sirup nezačne hustnúť (približne 20-30 minút).
  4. Plnenie a skladovanie:
    • Horúci sirup nalejte do čistých a sterilizovaných sklenených fliaš.
    • Fľaše pevne uzavrite a nechajte vychladnúť.
    • Skladujte na chladnom a tmavom mieste.

Nádchovníkový med

Ingrediencie:

  • 100 g čerstvých listov nádchovníka (Plectranthus amboinicus)
  • 500 g medu (najlepšie kvetový alebo agátový)

Postup prípravy:

  1. Príprava listov:
    • Listy nádchovníka dôkladne umyte a osušte.
    • Nakrájajte ich na menšie kúsky alebo ich mierne roztlačte, aby sa uvoľnili silice.
  2. Príprava nádchovníkového medu:
    • Med jemne zohrejte vo vodnom kúpeli, aby sa stal tekutým (teplota by nemala presiahnuť 40°C, aby sa zachovali prospešné látky).
    • Pridajte nakrájané alebo roztlačené listy nádchovníka do medu.
    • Med a listy dôkladne premiešajte.
  3. Zrenie:
    • Zmes nalejte do čistých sklenených pohárov a pevne uzavrite.
    • Nechajte med zrieť na chladnom a tmavom mieste aspoň 2 týždne, aby sa chute prepojili.
    • Po zrení môžete listy precediť alebo ich v mede ponechať podľa preferencie.

Vplyv nádchovníka na zdravie

Nádchovník (Plectranthus amboinicus) má viacero pozitívnych účinkov na zdravie, medzi ktoré patria:

  • Podpora dýchacieho systému: Silice v listoch nádchovníka pomáhajú pri liečbe respiračných ochorení, ako je nádcha, kašeľ a zápal priedušiek. Pôsobia protizápalovo a uľahčujú vykašliavanie.
  • Antibakteriálne a antivírusové účinky: Nádchovník má silné antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, ktoré pomáhajú bojovať proti infekciám.
  • Podpora trávenia: Pravidelná konzumácia nádchovníka môže podporiť tráviaci systém, zmierniť plynatosť a nadúvanie.
  • Protizápalové vlastnosti: Obsahuje látky s protizápalovými účinkami, ktoré môžu pomôcť pri liečbe zápalov v tele.
  • Antioxidanty: Listy nádchovníka sú bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Tieto prírodné produkty z nádchovníka môžete použiť ako prírodný prostriedok na podporu zdravia a posilnenie imunitného systému.

Tipy:

  • Zber nádchovníka: Najvhodnejší čas na zber je pred kvitnutím, kedy sú listy najviac aromatické.
  • Skladovanie: Sirup a med skladujte na chladnom a tmavom mieste, aby sa zachovali ich liečivé vlastnosti.
  • Dávkovanie: Odporúčané dávkovanie je 1-2 lyžičky sirupu alebo medu denne, najlepšie rozpustené v teplom čaji.

Med a sirup z nádchovníka sú skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú prírodnú alternatívu na posilnenie zdravia. Vďaka svojim antibakteriálnym, antivírusovým a protizápalovým účinkom pomáhajú pri liečbe a prevencii respiračných ochorení. Vyskúšajte tieto jednoduché recepty a užívajte si ich blahodarné účinky.

Súvisiace články:

Neskutočne chrumkavý jablkový koláč: Zdravý a lahodný dezert z mandľovej múky!

Tajný recept na rýchle BIELENIE ZUBOV za 1 minútu! PERLOVO BIELY ÚSMEV zaručený!

Ako odstrániť škrabance na okuliaroch? Stačí urobiť jednu vec a škrabance na okuliaroch zmiznú okamžite


Tento článok pre vás s láskou napísala babka Stanka ❤️

Značky: domáci liekdýchacie problémyimunitajednoduchá prípravakašeľliečivé rastlinymednachladnutienádchovníkprírodná medicínareceptysirupzdravie
Predchádzajúci príspevok

Pikantné čerešne s cesnakom a bylinkami na zimu

Ďalší príspevok

Najlepší recept na domáce lečo podľa babky Stanky

Stanka

Stanka

Ďalší príspevok
Domáce lečo

Najlepší recept na domáce lečo podľa babky Stanky

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Archív

  • august 2025
  • júl 2025
  • apríl 2025
  • marec 2025
  • október 2024
  • september 2024
  • august 2024
  • jún 2024
  • máj 2024
  • apríl 2024
  • október 2023

Kategórie

  • Babkine rady
  • Bezmäsité jedlá
  • Chuťovky
  • Dezerty
  • Hlavné jedlá
  • Nátierky
  • Nezaradené
  • Pečivo a chlieb
  • Polievky
  • Prílohy
  • Šaláty
  • Zdravé tipy
  • Domov
  • Používanie súborov cookies
  • Zásady ochrany osobných údajov
  • Podmienky používania (Terms of Service)
  • Kontakt
  • Reklama

© 2024 radyodbabky.sk - Všetky práva vyhradené.

Vitajte späť!

Prihláste sa do svojho účtu nižšie

Zabudli ste heslo?

Získajte svoje heslo

Ak chcete obnoviť heslo, zadajte svoje používateľské meno alebo e-mailovú adresu.

Prihláste sa
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
  • Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady

© 2024 radyodbabky.sk - Všetky práva vyhradené.