Toto pečené mäso so zemiakmi je skutočným klenotom pre každú slávnostnú tabuľu. Pripravte si jednoducho kráľovské jedlo, ktoré očarí každého hosťa svojou šťavnatosťou a neodolateľnou vôňou.
Vždy, keď chcem pripraviť niečo extra pre rodinu, siahnem po tomto recepte. Je to istota, že každý si pochutná. U nás doma sa toto jedlo stalo hitom najmä vďaka triku s vložením zemiakov priamo do mäsa, čo mu dodáva neskutočnú šťavnatosť. Verím mi, vyskúšajte a dajte vedieť, ako vám chutilo!
Informácie o recepte
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 70 minút
Veľkosť formy: 30 x 20 cm
Obtiažnosť: ⭐⭐
Počet porcií: 6
Hlavné ingrediencie:
- 1 kg bravčového mäsa
- 2 zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 PL rastlinného oleja
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Mletá sladká paprika
Na potretie mäsa:
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL talianskych bylín
- 1 ČL mletej papriky
- 3 PL rastlinného oleja
Šalát:
- 1 mrkva
- 1 biela reďkovka
- 2 jablká
- 2 PL majonézy
- Soľ
- Cukor
- Mleté čierne korenie
Postup
- Najskôr si pripravíme mäso. Umyjeme ho, osušíme a ostrým nožom doň narežeme hlboké zárezy.
- Cibuľu nakrájame na tenké plátky a poukladáme ich na dno pekáča, ktorý sme predtým vymastili olejom.
- Ošúpané zemiaky nakrájame na hrubšie plátky, ktoré v miske zmiešame s olejom, soľou, korením a paprikou.
- Takto ochutené zemiaky povkladáme do pripravených zárezov v mäse.
- V malej miske si zmiešame všetky suroviny na potretie mäsa: olej, soľ, korenie, papriku a bylinky.
- Touto zmesou dôkladne potrieme celé mäso.
- Mäso prikryjeme vlhkým papierom na pečenie a alobalom.
- Pekáč vložíme do predhriatej rúry a pečieme 60 minút pri teplote 180 °C.
- Po uplynutí času odstránime alobal a papier a mäso dopečieme ešte 5 minút, aby získalo zlatistú kôrku.
- Medzitým si pripravíme šalát: mrkvu, reďkovku a jablká nastrúhame, pridáme majonézu, soľ, cukor a korenie. Dobre premiešame.
Tipy
- Ak máte radi intenzívnejšie bylinkové chute, pridajte do zmesi na potretie mäsa aj čerstvý rozmarín.
- Pre ešte šťavnatejšie mäso môžete na dno pekáča pridať trochu vývaru.
- Šalát môžete obohatiť o nasekané orechy alebo hrozienka pre extra chuť a textúru.
Video recept:
Verím, že sa vám tento recept na kráľovské pečené mäso so zemiakmi podarí. Vyskúšajte a dajte vedieť, ako chutilo!
Čítajte ďalej:
Thajské bazalkové kuracie mäso: Pikantná a aromatická thajská pochúťka!
Perfektné domáce mäsové guľky: Chutná lahôdka pre každú príležitosť!
Zapekaná cuketa plnená mletým mäsom a syrom podľa babky Stanky
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od rýchla kuchyňa