• Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady
  • Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
radyodbabky.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
Home Dezerty

Voňavý Zlatý koláč s maslovou posýpkou

podľa radyodbabky.sk
2. apríla 2025
v Dezerty
0 0
kysnutý Zlatý koláč

kysnutý Zlatý koláč

0
SHARES
146
VIEWS
Zdieľaj FacebookZdieľaj na WhatsApp

Jednoduchý kysnutý Zlatý koláč je presne tá vôňa domova a pohody. Mäkké cesto a chrumkavá maslovo-cukrová posýpka – kombinácia, ktorej sa nedá odolať. Poďte si ho s nami upiecť, je to ľahšie, ako si myslíte!

Tento Zlatý koláč pečiem vždy, keď chcem potešiť rodinu niečím tradičným a neskutočne dobrým. Pripomína mi detstvo a babičkinu kuchyňu. Verte mi, aj keď sa možno bojíte kysnutého cesta, tento recept je naozaj „blbuvzdorný“. Cesto je vláčne, krásne vonia vanilkou a tá maslová posýpka navrchu… ach! U nás doma je to hit ku káve alebo len tak, na raňajky. Vyskúšajte ho, vôňa pri pečení prevonia celý byt!

Informácie o recepte

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas kysnutia: 1 hodina 15 minút
  • Čas pečenia: 30 minút
  • Obtiažnosť: ⭐⭐
  • Počet porcií: 12-16 kúskov
  • Veľkosť formy: Plech cca 30×40 cm

Ingrediencie

  • Kvások (štartér):
    • 200 ml vlažného mlieka (nie horúce!)
    • 20 g čerstvého droždia
    • 3 PL hladkej múky T650
    • 2 PL kryštálového cukru
  • Cesto:
    • Pripravený kvások
    • 470 g hladkej múky T650 (+ trochu na podsypanie, ak treba)
    • 125 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
    • 2 celé vajcia (izbovej teploty)
    • Štipka soli
    • 1 ČL vanilkovej esencie alebo vanilkového extraktu
    • Trochu oleja na potretie rúk
  • Maslová posýpka:
    • 50 g zmäknutého masla (nie rozpusteného)
    • 125 g kryštálového cukru
    • 2 PL hnedého cukru (trstinového)
  • Na formu:
    • Kúsok masla na vymastenie
    • Hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások: Do menšej misky rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme 2 PL kryštálového cukru, 3 PL hladkej múky a zalejeme vlažným (nie horúcim!) mliekom. Metličkou všetko dobre premiešame, aby sa suroviny spojili a droždie začalo pracovať. Misku prikryjeme čistou utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme na teplom mieste bez prievanu vzísť kvások. Bude to trvať približne 10 až 15 minút – kvások by mal pekne napučať a vytvoriť penu.
  2. Kým kvások kysne, v malom hrnčeku si na miernom ohni rozpustíme 125 g masla. Dáme ho bokom, aby trochu vychladlo a nebolo pri pridávaní do cesta horúce.
  3. Do veľkej misy (alebo do misy od kuchynského robota) preosejeme zvyšných 470 g hladkej múky. Pridáme štipku soli, pripravený vykysnutý kvások, vlažné rozpustené maslo, 2 celé vajcia izbovej teploty a vanilkovú esenciu.
  4. Teraz sa pustíme do miesenia cesta. Môžete miesiť ručne – najprv vareškou spojte suroviny a potom cesto preložte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a mieste rukami asi 10-15 minút. Alebo použite kuchynský robot s hákom na miesenie a mieste asi 8-10 minút na strednej rýchlosti. Cieľom je získať hladké, pružné cesto, ktoré sa príliš nelepí na ruky ani na misu. Ak by bolo príliš lepivé, pridajte ešte lyžicu múky.
  5. Vymiesené cesto vytvarujeme do gule. Misu, v ktorej bude kysnúť, môžeme zľahka vytrieť olejom. Cesto do nej vložíme, prikryjeme utierkou alebo fóliou a opäť necháme na teplom mieste kysnúť, tentokrát približne 30-45 minút. Cesto by malo viditeľne zväčšiť svoj objem, ideálne ho zdvojnásobiť.
  6. Počas prvého kysnutia si pripravíme plech na pečenie (cca 30×40 cm). Dno aj boky dôkladne vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou alebo strúhankou, aby sa koláč neprilepil. Rúru si zapneme a predhrejeme na 180°C (horný a dolný ohrev).
  7. Vykysnuté cesto jemne rukou premiesime a vyklopíme ho na pripravený plech. Keďže cesto môže byť trochu lepivé, potrieme si ruky trochou rastlinného oleja a cesto rovnomerne roztiahneme po celej ploche plechu. Snažíme sa, aby bolo všade približne rovnako hrubé.
  8. Plech s roztiahnutým cestom opäť prikryjeme utierkou a necháme ho finálne podkysnúť na teplom mieste ešte asi 20-30 minút. Cesto sa pekne zdvihne a bude nadýchanejšie.
  9. Kým cesto druhýkrát kysne, pripravíme si posýpku: Do misky dáme zmäknuté (nie tekuté!) maslo, kryštálový cukor a hnedý cukor. Prstami alebo vidličkou suroviny spracujeme, kým nevznikne drobivá, hrudkovitá zmes – mrvenička.
  10. Keď cesto na plechu dokyslo, rovnomerne ho posypeme pripravenou maslovo-cukrovou posýpkou.
  11. Plech opatrne vložíme do rúry predhriatej na 180°C a pečieme približne 30 minút. Čas pečenia je orientačný, sledujte farbu koláča – mal by byť krásne zlatohnedý. Pre istotu môžete urobiť test špajdľou: zapichnite ju do stredu koláča, ak po vytiahnutí zostane suchá a bez nalepeného cesta, koláč je hotový.
  12. Upečený Zlatý koláč vyberieme z rúry a necháme ho úplne vychladnúť na mriežke, ideálne priamo na plechu. Nekrájajte ho horúci, rozpadol by sa. Až po vychladnutí ho môžeme nakrájať na kocky alebo rezy.

Tipy

1️⃣ Vylepšené cesto: Do cesta môžete pred miesením pridať aj hrsť hrozienok namočených v rume alebo nasekané orechy (vlašské, lieskové) pre zaujímavejšiu textúru a chuť.

2️⃣ Voňavá posýpka: Skúste do maslovej posýpky pridať aj štipku mletej škorice alebo kardamónu. Koláč získa krásnu korenistú vôňu, ktorá sa hodí najmä v chladnejších mesiacoch.

3️⃣ Skladovanie: Koláč je najlepší čerstvý v deň upečenia. Ak vám predsa len zostane, skladujte ho pri izbovej teplote, dobre prikrytý v uzatvárateľnej nádobe alebo zabalený v alobale, aby neobschol. Takto vydrží chutný 2-3 dni.

Tento Zlatý koláč je naozaj poklad. Jednoduchý, voňavý a neskutočne chutný. Verím, že sa stane obľúbeným aj u vás doma. Upečte si kúsok domácej pohody a dajte vedieť, ako chutil! Dobrú chuť k pečeniu!

Video recept:

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte

Značky: koláč na plechkoláč s posýpkoukysnutý koláčpečeniereceptzlatý koláč
Predchádzajúci príspevok

Jednoduchá zapekaná cuketa so syrom

Ďalší príspevok

Bleskový jahodový dezert do pohára

radyodbabky.sk

radyodbabky.sk

Ďalší príspevok
Krémový jahodový dezert z pohára

Bleskový jahodový dezert do pohára

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Popular

  • domáci chlebík

    Rýchly domáci chlebík (bez kysnutia)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Nemecký jablkový koláč (recept z roku 1894)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Ľahká jahodová pena (ako od babičky)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Čerešňová šťava bez cukru a konzervantov

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Pečená krkovička na kapuste so šampiňónovou omáčkou

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Nepečený čokoládový koláč (za pár minút)

    0 zdieľaní
    zdieľať 0 Tweetujte 0
  • Domov
  • Používanie súborov cookies
  • Zásady ochrany osobných údajov
  • Podmienky používania (Terms of Service)
  • Kontakt
  • Reklama

© 2024 radyodbabky.sk - Všetky práva vyhradené.

Vitajte späť!

Prihláste sa do svojho účtu nižšie

Zabudli ste heslo?

Získajte svoje heslo

Ak chcete obnoviť heslo, zadajte svoje používateľské meno alebo e-mailovú adresu.

Prihláste sa
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
  • Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady

© 2024 radyodbabky.sk - Všetky práva vyhradené.