Jednoduchý kysnutý Zlatý koláč je presne tá vôňa domova a pohody. Mäkké cesto a chrumkavá maslovo-cukrová posýpka – kombinácia, ktorej sa nedá odolať. Poďte si ho s nami upiecť, je to ľahšie, ako si myslíte!
Tento Zlatý koláč pečiem vždy, keď chcem potešiť rodinu niečím tradičným a neskutočne dobrým. Pripomína mi detstvo a babičkinu kuchyňu. Verte mi, aj keď sa možno bojíte kysnutého cesta, tento recept je naozaj „blbuvzdorný“. Cesto je vláčne, krásne vonia vanilkou a tá maslová posýpka navrchu… ach! U nás doma je to hit ku káve alebo len tak, na raňajky. Vyskúšajte ho, vôňa pri pečení prevonia celý byt!
Informácie o recepte
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas kysnutia: 1 hodina 15 minút
- Čas pečenia: 30 minút
- Obtiažnosť: ⭐⭐
- Počet porcií: 12-16 kúskov
- Veľkosť formy: Plech cca 30×40 cm
Ingrediencie
- Kvások (štartér):
- 200 ml vlažného mlieka (nie horúce!)
- 20 g čerstvého droždia
- 3 PL hladkej múky T650
- 2 PL kryštálového cukru
- Cesto:
- Pripravený kvások
- 470 g hladkej múky T650 (+ trochu na podsypanie, ak treba)
- 125 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
- 2 celé vajcia (izbovej teploty)
- Štipka soli
- 1 ČL vanilkovej esencie alebo vanilkového extraktu
- Trochu oleja na potretie rúk
- Maslová posýpka:
- 50 g zmäknutého masla (nie rozpusteného)
- 125 g kryštálového cukru
- 2 PL hnedého cukru (trstinového)
- Na formu:
- Kúsok masla na vymastenie
- Hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie
Postup
- Najprv si pripravíme kvások: Do menšej misky rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme 2 PL kryštálového cukru, 3 PL hladkej múky a zalejeme vlažným (nie horúcim!) mliekom. Metličkou všetko dobre premiešame, aby sa suroviny spojili a droždie začalo pracovať. Misku prikryjeme čistou utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme na teplom mieste bez prievanu vzísť kvások. Bude to trvať približne 10 až 15 minút – kvások by mal pekne napučať a vytvoriť penu.
- Kým kvások kysne, v malom hrnčeku si na miernom ohni rozpustíme 125 g masla. Dáme ho bokom, aby trochu vychladlo a nebolo pri pridávaní do cesta horúce.
- Do veľkej misy (alebo do misy od kuchynského robota) preosejeme zvyšných 470 g hladkej múky. Pridáme štipku soli, pripravený vykysnutý kvások, vlažné rozpustené maslo, 2 celé vajcia izbovej teploty a vanilkovú esenciu.
- Teraz sa pustíme do miesenia cesta. Môžete miesiť ručne – najprv vareškou spojte suroviny a potom cesto preložte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a mieste rukami asi 10-15 minút. Alebo použite kuchynský robot s hákom na miesenie a mieste asi 8-10 minút na strednej rýchlosti. Cieľom je získať hladké, pružné cesto, ktoré sa príliš nelepí na ruky ani na misu. Ak by bolo príliš lepivé, pridajte ešte lyžicu múky.
- Vymiesené cesto vytvarujeme do gule. Misu, v ktorej bude kysnúť, môžeme zľahka vytrieť olejom. Cesto do nej vložíme, prikryjeme utierkou alebo fóliou a opäť necháme na teplom mieste kysnúť, tentokrát približne 30-45 minút. Cesto by malo viditeľne zväčšiť svoj objem, ideálne ho zdvojnásobiť.
- Počas prvého kysnutia si pripravíme plech na pečenie (cca 30×40 cm). Dno aj boky dôkladne vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou alebo strúhankou, aby sa koláč neprilepil. Rúru si zapneme a predhrejeme na 180°C (horný a dolný ohrev).
- Vykysnuté cesto jemne rukou premiesime a vyklopíme ho na pripravený plech. Keďže cesto môže byť trochu lepivé, potrieme si ruky trochou rastlinného oleja a cesto rovnomerne roztiahneme po celej ploche plechu. Snažíme sa, aby bolo všade približne rovnako hrubé.
- Plech s roztiahnutým cestom opäť prikryjeme utierkou a necháme ho finálne podkysnúť na teplom mieste ešte asi 20-30 minút. Cesto sa pekne zdvihne a bude nadýchanejšie.
- Kým cesto druhýkrát kysne, pripravíme si posýpku: Do misky dáme zmäknuté (nie tekuté!) maslo, kryštálový cukor a hnedý cukor. Prstami alebo vidličkou suroviny spracujeme, kým nevznikne drobivá, hrudkovitá zmes – mrvenička.
- Keď cesto na plechu dokyslo, rovnomerne ho posypeme pripravenou maslovo-cukrovou posýpkou.
- Plech opatrne vložíme do rúry predhriatej na 180°C a pečieme približne 30 minút. Čas pečenia je orientačný, sledujte farbu koláča – mal by byť krásne zlatohnedý. Pre istotu môžete urobiť test špajdľou: zapichnite ju do stredu koláča, ak po vytiahnutí zostane suchá a bez nalepeného cesta, koláč je hotový.
- Upečený Zlatý koláč vyberieme z rúry a necháme ho úplne vychladnúť na mriežke, ideálne priamo na plechu. Nekrájajte ho horúci, rozpadol by sa. Až po vychladnutí ho môžeme nakrájať na kocky alebo rezy.
Tipy
1️⃣ Vylepšené cesto: Do cesta môžete pred miesením pridať aj hrsť hrozienok namočených v rume alebo nasekané orechy (vlašské, lieskové) pre zaujímavejšiu textúru a chuť.
2️⃣ Voňavá posýpka: Skúste do maslovej posýpky pridať aj štipku mletej škorice alebo kardamónu. Koláč získa krásnu korenistú vôňu, ktorá sa hodí najmä v chladnejších mesiacoch.
3️⃣ Skladovanie: Koláč je najlepší čerstvý v deň upečenia. Ak vám predsa len zostane, skladujte ho pri izbovej teplote, dobre prikrytý v uzatvárateľnej nádobe alebo zabalený v alobale, aby neobschol. Takto vydrží chutný 2-3 dni.
Tento Zlatý koláč je naozaj poklad. Jednoduchý, voňavý a neskutočne chutný. Verím, že sa stane obľúbeným aj u vás doma. Upečte si kúsok domácej pohody a dajte vedieť, ako chutil! Dobrú chuť k pečeniu!
Video recept:
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte