Lahodné tvarohové rolky z kefírového cesta sú mäkké, nadýchané a plné jemnej tvarohovej plnky. Perfektné na raňajky, ku káve alebo ako sladká pochúťka pre celú rodinu!
Ak máte radi pečivo s tvarohovou plnkou, tieto rolky si zamilujete. Príprava je jednoduchá a výsledok je neskutočne chutný. Vďaka kefíru alebo kyslej smotane zostáva cesto krásne mäkké aj na druhý deň.
Informácie o recepte
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 15-20 minút
- Obtiažnosť: ⭐⭐
- Počet porcií: 12 roliek
Ingrediencie
Na cesto:
- 1 celé vajce
- 50 g kryštálového cukru
- 1/2 ČL vanilkového cukru
- Štipka soli
- 150 g kefíru alebo kyslej smotany
- 100 g masla (zmäknutého)
- 1 ČL prášku do pečiva
- 300 g múky
Na tvarohovú plnku:
- 180 g tvarohu
- 2 PL práškového cukru
- 1/2 PL múky
- 1 bielok
Potretie:
- 1 žĺtok
- Mlieko
Postup
- Vo veľkej mise zmiešame vajce, cukor, vanilkový cukor a soľ. Dôkladne premiešame metličkou.
- Pridáme zmäknuté maslo a kefír alebo smotanu a opäť dobre premiešame.
- Prisypeme múku a prášok do pečiva a rukou vypracujeme mäkké cesto. Necháme ho odstáť 10 minút.
- Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku – v miske zmiešame tvaroh, práškový cukor, bielok a múku. Dôkladne vymiešame vidličkou.
- Plnku preložíme do cukrárskeho vrecka.
- Cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme na hrúbku približne 3 mm.
- Pomocou kruhovej formičky (priemer 9 cm) vykrojíme z cesta kruhy.
- Na každý kruh nanesieme plnku od kraja do stredu, následne ho zrolujeme a v strede jemne pritlačíme prstom.
- Rolky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Potrieme ich zmesou žĺtka a mlieka.
- Pečieme v predhriatej rúre na 190 °C dozlatista (15-20 minút).
- Po upečení posypeme rolky práškovým cukrom.
Tipy
1️⃣ Ak chcete ešte jemnejšiu chuť, môžete do plnky pridať trochu citrónovej kôry.
2️⃣ Rolky chutia výborne aj s kakaovým alebo ovocným dipom.
3️⃣ Na posypanie môžete použiť aj škoricový cukor pre extra chuť.
Video recept:
Tieto jemné tvarohové rolky sú ideálnou voľbou na sladké raňajky alebo ku káve. Vyskúšajte ich a podeľte sa o svoje dojmy!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Yasemin Gotovit