Zelerovo-smotanový šalát so šunkou, zemiakmi a vajíčkami je tradičný recept, ktorý prináša príjemnú kombináciu chutí. Vhodný na sviatočný stôl aj na každodennú pochúťku.
Tento lahodný šalát spája čerstvosť zeleru so smotanovou zálievkou a je obohatený šunkou a vajíčkami. Ideálny na oslavy aj bežné dni, pripravíte ho jednoducho a rýchlo.
Zelerovo-smotanový šalát so šunkou
Ingrediencie:
- 1 menší zeler (čerstvý)
- 2-3 stredne veľké zemiaky
- 150 g šunky (nakrájaná na kocky)
- 3 vajcia natvrdo
- 200 ml kyslej smotany
- 2 lyžice majonézy (voliteľné, pre krémovejšiu chuť)
- 1 lyžička horčice (voliteľné)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Citrónová šťava (na ochutenie zeleru)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup prípravy:
- Príprava zemiakov:
- Zemiaky uvarte v šupke, nechajte ich vychladnúť, potom ich ošúpte a nakrájajte na menšie kocky.
- Príprava zeleru:
- Zeler ošúpte a nastrúhajte na jemno.
- Aby zeler nezhnedol, pokvapkajte ho citrónovou šťavou a nechajte chvíľu odležať.
- Príprava vajec:
- Vajíčka uvarte natvrdo (asi 10 minút), potom ich nechajte vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na kocky.
- Príprava šunky:
- Šunku nakrájajte na malé kocky alebo prúžky.
- Príprava smotanovej zálievky:
- V miske zmiešajte kyslú smotanu, prípadne majonézu a horčicu, dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Kombinácia surovín:
- Všetky pripravené ingrediencie (zemiaky, zeler, vajcia a šunku) vložte do veľkej misy.
- Pridajte smotanovú zálievku a všetko jemne premiešajte, aby sa zložky rovnomerne obalili.
- Servírovanie:
- Šalát podávajte vychladený, ozdobený čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Pre výraznejšiu chuť pridajte voňavé bylinky ako je kôpor alebo pažítka.
- Ak preferujete ľahšiu verziu, namiesto smotany použite biely jogurt.
- Šalát môžete pripraviť skôr a nechať v chladničke, aby sa chute lepšie prepojili.

Sviatočný zelerovo-smotanový šalát je osviežujúci a sýty, ideálny na obohatenie každej tabule. Nebojte sa ho experimentálne upraviť pridaním obľúbených byliniek alebo ľahšími variantami ingrediencií.
Súvisiace články:
Knedle zo zemiakového cesta plnené mletým mäsom a dusenou kapustou podľa babky Stanky
Halušky s taveným syrom a kyslou smotanou podľa babky Stanky
Kôprová omáčka s volským okom, bravčovým mäsom a zemiakmi podľa babky Stanky
Tento článok pre vás s láskou napísala babka Stanka ❤️