Šošovicový prívarok je klasické slovenské jedlo, ktoré zahreje a zasýti. Táto verzia receptu pridáva volské oko a párky pre extra chuť a bielkoviny. Je to ideálne jedlo pre chladnejšie dni alebo keď túžite po niečom výdatnom a chutnom.
Tento recept na šošovicový prívarok je jednoduchý na prípravu a využíva bežne dostupné ingrediencie. Je to skvelý spôsob, ako zaradiť šošovicu do vášho jedálnička, pretože je bohatá na bielkoviny, vlákninu a ďalšie živiny. Kombinácia šošovice, volského oka a párkov vytvára vyvážené a chutné jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina.
Šošovicový prívarok s volským okom a párkom
Ingrediencie:
- 200 g šošovice
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice oleja
- Nové celé korenie a čierne celé korenie
- 1 bobkový list
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
- Soľ podľa chuti
- 500 ml vody alebo vývaru
- 100 ml smotany na varenie
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 4 vajcia
- 4 párky
- Petržlenová vňať na ozdobu
- Na ochutenie:
- citrónová šťava podľa chuti
- cukor podľa chuti
Postup prípravy:
- Šošovicu prepláchnite a nechajte namočenú vo vode aspoň 30 minút.
- V hrnci rozohrejte olej a osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
- Pridajte nakrájaný cesnak krátko orestujte.
- Pridajte šošovicu, mletú papriku, bobkový list, soľ a korenie.
- Zalejte vodou alebo vývarom a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a varte na miernom ohni, kým šošovica nezmäkne (asi 30 minút).
- V miske zmiešajte smotanu s múkou a postupne ju vmiešajte do šošovice.
- Priveďte do varu a za stáleho miešania varte, kým prívarok nezhustne (asi 5 minút).
- V samostatnej panvici opečte párky do zlatista a pripravte volské oká.
- Prívarok podávajte s volským okom a opečenými párkami.
- Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Dochuťte citrónovou šťavou a cukrom.
Dobrú chuť!

Tipy:
- Pre intenzívnejšiu chuť môžete pridať do prípravku aj údenú papriku alebo trochu majoránky.
- Ak nemáte radi párky, môžete ich nahradiť iným údeným mäsom, ako napríklad slaninou alebo klobásou.
- Pre vegetariánsku verziu vynechajte párky a volské oko a pridajte viac zeleniny, ako napríklad mrkvu alebo zeler.
- Šošovicový prívarok môžete podávať aj s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Šošovicový prívarok s volským okom a párkom je chutné a výživné jedlo, ktoré je ideálne pre každý deň. Vďaka jednoduchému receptu a bežne dostupným ingredienciám si ho môžete pripraviť aj doma. Experimentujte s rôznymi prísadami a dochucovadlami a vytvorte si vlastnú verziu tohto klasického jedla.
Súvisiace články:
Domáce slížiky od babky Stanky: Rezance v obchode už nekúpite
Sladko-štiplavé zavárané feferónky s hrozienkami, medom a cesnakom
Najlepší recept na domáce lečo podľa babky Stanky
Tento recept pre vás s láskou napísala babka Stanka ❤️