Máte doma ovsené vločky a chuť na rýchle a zdravé raňajky či desiatu? Tento rýchly ovsený chlieb z panvice je presne pre vás! Pripravený za pár minút len z pár surovín. Skvelý štart do dňa!
Tento recept je môj objav posledných týždňov! Vždy hľadám rýchle a zdravé alternatívy pečiva a táto ovsená placka ma úplne dostala. Verte mi, je to super jednoduché – len zmiešate pár vecí a opečiete na panvici. Mozzarella tomu dodá vláčnosť a jemnosť. U nás doma si ju dávame na raňajky s vajíčkom alebo len tak, s tvarohom a zeleninou. Je to skvelý spôsob, ako do seba dostať vlákninu hneď zrána. Vyskúšajte!
Informácie o recepte
- Čas prípravy: 5 minút
- Čas pečenia: 6-10 minút
- Obtiažnosť: ⭐
- Počet porcií: 1 (1 placka)
Ingrediencie
- 6 PL jemných ovsených vločiek
- 1 vajce (veľkosť M)
- 50 ml vody (alebo mlieka)
- Štipka soli
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 30-50 g syra mozzarella (strúhanej alebo na malé kúsky)
- Trochu masla alebo oleja na vymastenie panvice
Postup
- Do menšej misky nasypeme 6 polievkových lyžíc jemných ovsených vločiek.
- Pridáme jedno celé vajce a štipku soli. Lyžicou alebo vidličkou zľahka premiešame, aby sa vajce spojilo s vločkami.
- Prilejeme vodu (alebo mlieko) a opäť premiešame. Necháme chvíľku postáť (asi minútku), aby vločky mierne nasiakli tekutinu.
- Prisypeme kypriaci prášok do pečiva a ešte raz dôkladne premiešame celú zmes.
- Nakoniec do zmesi pridáme nastrúhanú alebo na malé kúsky nakrájanú mozzarellu a jemne ju vmiešame. Vznikne nám hustejšie cesto/zmes.
- Pripravíme si menšiu panvicu, ideálne s nepriľnavým povrchom a priemerom približne 16-20 cm. Panvicu postavíme na sporák a na strednom plameni ju zľahka potrieme maslom alebo olejom. Necháme ju dobre rozohriať.
- Keď je panvica dostatočne horúca, vlejeme (alebo lyžicou nanesieme) do nej pripravenú ovsenú zmes. Lyžicou alebo stierkou ju rovnomerne rozotrieme po dne panvice do tvaru peknej okrúhlej placky.
- Placku opekáme na strednom plameni približne 3 až 5 minút z prvej strany. Sledujeme okraje a spodok – mali by byť pekne zlatohnedé a placka by mala byť dostatočne pevná na otočenie. Počas opekania môžeme panvicu prikryť pokrievkou, placka sa tak lepšie prepečie aj zvnútra a mozzarella sa pekne roztopí.
- Keď je spodná strana opečená, opatrne pomocou širšej obracačky placku otočíme na druhú stranu.
- Opekáme dozlatista aj z druhej strany, opäť približne 3 až 5 minút.
- Hotový ovsený chlebík (alebo placku) preložíme z panvice na tanier a môžeme ihneď podávať.
Tipy
1️⃣ Pridajte semienka: Pre extra dávku živín a zaujímavú textúru môžete do cesta pridať aj lyžičku vašich obľúbených semienok – napríklad chia, ľanových, slnečnicových alebo tekvicových.
2️⃣ Slané variácie: Ak máte radi výraznejšie slané chute, nebojte sa do cesta pridať štipku sušeného cesnaku, mletú rascu, oregano, bazalku alebo nadrobno nasekanú čerstvú pažítku či jarnú cibuľku.
3️⃣ Na sladko: Tento recept sa dá ľahko upraviť aj na sladkú verziu. Vynechajte soľ a mozzarellu, namiesto toho pridajte trochu medu, javorového sirupu alebo iného sladidla, štipku škorice a prípadne aj pár hrozienok alebo nadrobno nasekaných kúskov sušeného ovocia priamo do cesta. Podávajte napríklad s jogurtom a čerstvým ovocím.
Záver
Tento rýchly ovsený chlieb z panvice je naozaj skvelý – rýchly, zdravý a variabilný. Perfektný, keď nemáte veľa času. Verím, že si ho obľúbite rovnako ako ja. Vyskúšajte a experimentujte s chuťami! Dobrú chuť!
Video recept:
Inšpiráciu na tento recept sme načerpali z YouTube kanála Cleo Alves