Hľadáte recept na dezert, ktorý zaručene ohúri vás aj vašich blízkych? Tak potom táto najdokonalejšia karamelová torta na svete je ako stvorená pre vás! Kombinácia nadýchaných korpusov s lahodným karamelovým krémom a chrumkavými orechmi vás presvedčí, že ste našli svoj nový obľúbený dezert. Tortu zvládnete aj doma s dostupnými ingredienciami a postupom.
Tajomstvo tejto úžasnej karamelovej torty spočíva v troch nadýchaných korpusoch, ktoré sú plnené lahodným krémom s intenzívnou karamelovou príchuťou. Krém je vyrobený z krémového syra, cukru, masla a samozrejme karamelovej omáčky. Tortu zdobia chrumkavé orechy a lahodná karamelová omáčka. Vďaka tomuto dezertu si každý sladký milovník príde na svoje.
Najdokonalejšia karamelová torta na svete
Ingrediencie:
- 250 g múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 200 g cukru
- 280 g karamelovej omáčky ( karamelovú omáčku si pripravíte z 350 g cukru, 150 g masla a 240 ml smotany na šľahanie )
- 4 veľké vajcia
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 285 g kyslej smotany
- 60 ml vody
- 60 ml mlieka
- 1 čajová lyžička instantnej kávy
- 50 g cukru
- 1 polievková lyžica likéru/rumu (voliteľné)
- 340 g karamelovej omáčky
- 230 g masla, zmäknutého
- 240 ml studenej smotany na šľahanie
- 225 g krémového syra
- 40 g drvených lieskových orechov
Postup prípravy:
- Predhrejte rúru na 175°C. Tri okrúhle formy na pečenie vyložte papierom na pečenie a odložte.
- Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom, šľahajte približne 5-6 minút. V samostatnej mise zmiešajte kyslú smotanu so sódou bikarbónou, potom túto zmes pridajte do zmesi vajec a miešajte, kým sa neprepoja. Pridajte karamelovú omáčku a opäť premiešajte.
- Preosejte múku, prášok do pečiva a soľ. Miešajte, kým sa cesto poriadne neprepojí.
- Rozdeľte cesto do foriem. Pečte 16-18 minút. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť 5-10 minút, potom cesto vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť. Potom zrežte vrch koláčov. Nakrájajte na malé kocky a pečte pri 200°C 10 minút, kým nebudú zlatohnedé. Odložte na neskôr.
- Pripravte si sirup tak, že v malom hrnci zohrejte vodu, mlieko, cukor, kávu a likér. Nechajte zovrieť, kým sa cukor nerozpustí a potom odložte.
- Vo veľkej mise vyšľahajte maslo a krémový syr, kým nevznikne hladký krém. Pridajte karamelovú omáčku a miešajte, kým sa neprepojí a krém nebude hladký. V samostatnej mise vyšľahajte smotanu do šľahačky. Jemne vmiešajte šľahačku do zmesi krému.
- Prvý plát koláča položte do stredu taniera, pokvapkajte sirupom. Naneste vrstvu krému, posypte 1-2 polievkovými lyžicami drvených lieskových orechov. Opakujte ten istý postup aj pri druhom a treťom pláte koláča. Zvyšný krém rozotrite po vrchu a po stranách koláča. So zvyšnou karamelovou omáčkou vytvorte vzor na vrchu koláča aký chcete.
- Pečené zvyšné kúsky koláča rozdrvte v kuchynskom robote na malé omrvinky. Ozdobte nimi koláč.
- Dajte do chladničky aspoň na 3 hodiny pred podávaním.
Tipy:
- Pre extra karamelovú chuť môžete do krému pridať lyžičku karamelového extraktu.
- Lieskové orechy môžete nahradiť napríklad vlašskými orechmi alebo pekanovými orechmi.
- Ak nemáte čas na prípravu domácej karamelovej omáčky, môžete použiť aj kúpenú karamelovú omáčku.
- Tortu môžete ozdobiť aj čerstvým ovocím, napríklad jahodami alebo malinami.
- Karamelovú tortu je ideálne skladovať v chladničke až 3 dni.
Najdokonalejšia karamelová torta na svete – Video recept:
Ak chcete potešiť seba a svojich blízkych úžasným dezertom, táto „Najdokonalejšia karamelová torta na svete“ je tou pravou voľbou. Vďaka jednoduchému receptu a lahodnej chuti si túto tortu zamiluje každý. Vyskúšajte ju aj vy a presvedčte sa sami!
Súvisiace články:
Geniálna oreo torta s jahodami: Sladká bomba, ktorá vás ohúri!
Jahodová torta snov: Osviežujúca pochúťka, ktorú zvládne každý
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála The Cooking Foodie