Hľadáte osviežujúci a chutný letný šalát? Vyskúšajte tento recept na jablkovo-brokolicový šalát s vlašskými orechmi! Je plný vitamínov a iných, zdraviu prospešných, látok.
Tento šalát je ideálny pre ľahký obed alebo večeru. Je rýchly a jednoduchý na prípravu a určite poteší aj tých najnáročnejších jedákov. Kombinácia sladkých jabĺk, šťavnatej brokolice, chrumkavej slaniny a vlašských orechov je neodolateľná.
Jablkovo-brokolicový šalát s vlašskými orechmi
Ingrediencie:
- 4 až 8 plátkov slaniny, upečenej a nakrájanej na kocky
- 6 šálok kvetov brokolice (zhruba 2 veľké hlávky), nakrájané
- ½ šálky červenej cibule, nakrájanej na drobno
- 1 šálka vlašských orechov, nasekaných
- 2/3 šálky sušených brusníc alebo hrozienok
- 2 jablká, olúpané a nasekané
- ½ šálky majonézy
- ½ šálky obyčajného gréckeho jogurtu
- 3 polievkové lyžice čistého javorového sirupu
- 1/3 šálky jablkového octu alebo citrónovej šťavy
- ¾ čajovej lyžičky morskej soli, alebo podľa chuti
Postup prípravy:
- Rozohrejte veľkú panvicu na strednom ohni a vložte na ňu plátky slaniny. Opekajte slaninu z oboch strán, kým nie je poriadne upečená. Upečenú slaninu presuňte na tanier vyložený papierovou utierkou, aby sa odmastila a vychladla. Keď je dostatočne vychladnutá, nakrájajte ju a odložte.
- Hlavy brokolice dôkladne umyte teplou vodou a nakrájajte na malé kvety. Ak nie ste fanúšikom surovej brokolice, môžete kvety brokolice blanšírovať v horúcej vode pred prípravou receptu. Na to priveďte hrniec vody k varu a pridajte nakrájanú brokolicu. Nechajte brokolicu vo vriacej vode iba 30-60 sekúnd, alebo kým kvety nezískajú jasnú zelenú farbu. Následne sceďte brokolicu a potom ju preneste do misy s ľadovou vodou na zastavenie procesu varenia a rýchle ochladenie brokolice. Ak preferujete krásnu šťavnatosť brokolice, vynechajte krok blanšírovania a zostaňte pri surovej brokolici.
- Bez ohľadu na to, či brokolicu predtým blanšírujete, alebo nie, preneste ju do veľkej misky. Ďalej k nej pridajte nakrájanú slaninu, červenú cibuľu, vlašské orechy, sušené brusnice a nasekané jablká.
- V malej miske zmiešajte všetky ingrediencie pre dresing brokolicového šalátu (majonéza, grécky jogurt, javorový sirup, jablkový ocot a morskú soľ).
- Dresing nalejte do misky s brokolicovým šalátom a dôkladne premiešajte, kým sa všetky ingrediencie neprepoja. Ochutnajte brokolicový šalát a pridajte morskú soľ a citrónovú šťavu podľa vlastného výberu.
- Podávajte brokolicový šalát buď hneď alebo ho môžete uchovať v chladničke, v uzavretej nádobe, po dobu 3-5 dní.
Tipy:
- Pre extra chuť môžete do šalátu pridať aj sušené brusnice alebo nasekaný zeler.
- Ak nemáte majonézu, môžete ju nahradiť napríklad gréckym jogurtom alebo kyslou smotanou.
- Jablkovo-brokolicový šalát môžete podávať aj s grilovaným kuracím mäsom alebo rybami.
- Zvyšný šalát môžete skladovať v chladničke až po dobu 3 alebo 5 dní.
Jablkovo-brokolicový šalát s vlašskými orechmi – Video recept:
Tento jablkovo-brokolicový šalát s vlašskými orechmi je skvelým spôsobom, ako si vychutnať zdravé a chutné jedlo. Je rýchly, jednoduchý a určite sa stane vašim obľúbeným letným receptom. Vyskúšajte ho už dnes a presvedčte sa sami!
Súvisiace články:
Dokonalé špenátové gnocchi: Rýchle a ľahké domáce cestoviny!
Mleté mäso na mexický spôsob: Rýchle a jednoduché jedlo z jednej panvice!
Jahodové prekvapenie: Jahodový dezert s kokosovým krémom a čokoládovým základom
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Julia Mueller