Máte chuť na niečo nové z kuracích pŕs a zemiakov? Tento recept na plnené rezne vás očarí! Jednoduchá príprava a výsledok je prekvapivo šťavnatý a chutný. Ideálne na rýchly obed alebo večeru pre celú rodinu.
Toto jedlo som objavila nedávno a hneď sa stalo hitom. Vždy som si myslela, že plnené rezne sú zložité, ale tento spôsob prípravy v papieri na pečenie je geniálne jednoduchý! Verte mi, kombinácia kuracieho mäsa, šťavnatej zemiakovo-syrovej plnky a chrumkavej parmezánovej kôrky je fantastická. U nás doma sa po nich len tak zapráši. Je to skvelý spôsob, ako ozvláštniť bežné kuracie prsia. Vyskúšajte!
Informácie o recepte
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas varenia: 20 minút
- Obtiažnosť: ⭐⭐
- Počet porcií: 2-4 (podľa veľkosti pŕs)
Ingrediencie
- 400 g kuracích pŕs (2 ks)
- Soľ (cca 1 ČL)
- Mleté čierne korenie (cca 1/2 ČL)
- Plnka:
- 2 stredne veľké zemiaky (varný typ B alebo C)
- 100 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda), nastrúhaného
- 1 vajce (veľkosť M)
- Soľ, mleté čierne korenie na dochutenie plnky
- Obalenie:
- 50 g strúhanky (ideálne domácej alebo kvalitnej)
- 20 g strúhaného parmezánu
- Papier na pečenie
Postup
- Najprv si pripravíme kuracie prsia: Každé kuracie prso očistíme a pozdĺžne ho ostrým nožom narežeme takmer až do konca, aby sme vytvorili hlbokú „kapsu“. Alternatívne môžeme prso rozrezať úplne na dva tenšie plátky (tzv. motýlikový rez).
- Pripravené plátky alebo kapsy položíme medzi dva kusy potravinovej fólie (alebo vložíme do mikroténového vrecka) a jemne ich naklepeme tĺčikom na mäso na rovnomernú hrúbku, ideálne okolo 0,5 cm. Dávame pozor, aby sme mäso nepotrhali.
- Naklepané plátky mäsa z oboch strán osolíme (použijeme asi polovicu z celkového množstva soli, cca 1/2 ČL) a okoreníme (asi 1/4 ČL korenia).
- Pripravíme si plnku: Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Nastrúhané zemiaky vložíme do čistého sitka alebo do čistej kuchynskej utierky a poriadne z nich vyžmýkame všetku prebytočnú tekutinu. Toto je dôležitý krok, aby plnka nebola príliš vodnatá.
- V miske zmiešame dobre vyžmýkané nastrúhané zemiaky, nahrubo nastrúhaný tvrdý syr (Eidam, Gouda…) a jedno celé vajce. Plnku dochutíme trochou soli a čierneho korenia podľa chuti. Všetko spolu dôkladne premiešame vidličkou.
- Na pracovnej doske si rozložíme pripravené a ochutené plátky kuracích pŕs. Na polovicu každého plátku (alebo na jeden plátok z páru, ak sme rezali na motýlika) rovnomerne rozotrieme pripravenú zemiakovo-syrovú plnku.
- Druhú polovicu plátku opatrne preložíme cez plnku (ak sme robili kapsu) alebo prikryjeme druhým plátkom mäsa, čím vytvoríme plnený rezeň. Okraje môžeme jemne pritlačiť k sebe, aby plnka držala vo vnútri.
- Pripravíme si zmes na obalenie: Na plytký tanier alebo do misky nasypeme strúhanku a pridáme najemno nastrúhaný parmezán. Vidličkou dobre premiešame.
- Každý naplnený kurací rezeň opatrne prenesieme na tanier so strúhankovo-parmezánovou zmesou. Z oboch strán rezeň do zmesi jemne, ale dôkladne vtlačíme. Cieľom nie je vytvoriť hrubý trojobal ako pri klasickom rezni, ale skôr zabezpečiť, aby sa na povrchu mäsa uchytila chutná parmezánová krusta.
- Pripravíme si dva kusy papiera na pečenie, dostatočne veľké na to, aby sa do nich dal pohodlne zabaliť jeden plnený rezeň. Každý obalený rezeň položíme do stredu jedného papiera na pečenie a zabalíme ho ako balíček alebo obálku, pričom okraje papiera dobre preložíme, aby bol rezeň uzavretý.
- Suchú, čistú panvicu (ideálne s nepriľnavým povrchom a s dobre priliehajúcou pokrievkou) postavíme na sporák a zahrejeme na stredný plameň. Nepridávame žiadny olej.
- Do rozohriatej suchej panvice opatrne vložíme zabalené kuracie rezne v papieri na pečenie. Panvicu ihneď prikryjeme pokrievkou.
- Pečieme (alebo skôr dusíme vo vlastnej šťave) na strednom ohni presne 10 minút.
- Po 10 minútach rezne aj s papierom opatrne obrátime (najlepšie pomocou širokej obracačky), opäť prikryjeme pokrievkou a pečieme/dusíme ďalších 10 minút z druhej strany. Celkový čas tepelnej úpravy je teda 20 minút. Mäso by malo byť krásne prepečené, šťavnaté a plnka vo vnútri horúca a roztopená.
- Hotové rezne vyberieme z panvice. Opatrne ich rozbalíme z papiera na pečenie (pozor na horúcu paru!) a ihneď podávame.
Tipy
1️⃣ Voňavá plnka: Do zemiakovo-syrovej plnky môžete pre zaujímavejšiu chuť pridať aj nadrobno nasekané čerstvé bylinky (napríklad petržlenovú vňať, pažítku) alebo trochu sušeného cesnaku, muškátového orieška či drvenej rasce.
2️⃣ Kontrola prepečenia: Doba pečenia 20 minút by mala stačiť pre bežnú hrúbku kuracích pŕs. Ak si však nie ste istí, či je mäso dostatočne prepečené (najmä ak ste mali hrubšie plátky), môžete po uplynutí času jeden balíček opatrne otvoriť a skontrolovať napríklad zapichnutím do najhrubšej časti – vytekajúca šťava by mala byť číra. V prípade potreby môžete dopekať ešte pár minút.
3️⃣ S čím podávať: Tieto šťavnaté plnené rezne sú vynikajúce samy o sebe, podávané s čerstvým zeleninovým šalátom. Ak však chcete sýtejšiu prílohu, výborne sa k nim hodí zemiaková kaša, varené alebo pečené zemiaky, prípadne ľahký jogurtový či bylinkový dip na namáčanie.
Záver
Tento recept je skvelým dôkazom, že aj z bežných surovín sa dá pripraviť niečo originálne a veľmi chutné. Príprava v papieri na pečenie je navyše zdravšia a mäso zostane úžasne šťavnaté. Verím, že si tieto plnené rezne obľúbite! Dobrú chuť!
Video recept:
Inšpiráciu na tento recept sme načerpali z YouTube kanála Appetizing – Meat Recipes