Hľadáte dezert, ktorý je synonymom leta, sviežosti a absolútnej jednoduchosti? Tento nepečený tvarohový pohár s ríbezľami a malinami je presne to, čo potrebujete. Spája v sebe lahodnú krémovosť jemného tvarohu so sladkokyslou explóziou čerstvého bobuľového ovocia. Každá lyžička je ako malý kúsok neba – jemný krém sa strieda s chrumkavou sušienkovou vrstvou a šťavnatými plodmi, ktoré praskajú v ústach. Je to ideálna voľba na horúce dni, kedy sa vám nechce zapínať rúra, no túžba po sladkom je neodolateľná. Pripravte si ho ako rýchlu maškrtu alebo elegantný dezert pre návštevu.
Príprava tohto pohára je taká jednoduchá, že ju zvládne naozaj každý, aj úplný začiatočník v kuchyni. Nepotrebujete žiadne špeciálne cukrárske zručnosti ani zložitý kuchynský arzenál. Stačí pár základných surovín, miska, metlička a pekné poháre. Celý proces od prípravy až po finálne vrstvenie vám nezaberie viac ako pätnásť minút. Výsledkom je dezert, ktorý vyzerá luxusne a chutí ešte lepšie.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas chladenia: minimálne 30 minút
- Počet porcií: 4 poháre
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na tvarohový krém:
- 500 g jemného tvarohu
- 200 ml smotany na šľahanie (33%)
- 3-4 PL práškového cukru (podľa chuti)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- kôra z 1/2 bio citróna
Na ovocnú vrstvu a dokončenie:
- 150 g maslových sušienok
- 100 g čerstvých ríbezlí
- 100 g čerstvých malín
- lístky mäty na ozdobu
Postup prípravy
Príprava základu a krému:
- Sušienky vložte do vrecka a valčekom alebo tĺčikom ich rozdrvte na jemnú mrveničku. Pár kúskov môžete nechať aj väčších pre lepšiu textúru.
- Vo väčšej miske zmiešajte tvaroh, práškový cukor, vanilkový extrakt a nastrúhanú citrónovú kôru.
- V druhej miske vyšľahajte smotanu na tuhú šľahačku.
- Šľahačku opatrne a po častiach vmiešajte do tvarohovej zmesi, aby krém zostal nadýchaný.
Vrstvenie pohárov:
- Pripravte si 4 sklenené poháre alebo misky. Na dno každého pohára dajte vrstvu rozdrvených sušienok.
- Na sušienky navrstvite polovicu tvarohového krému.
- Na krém rozdeľte polovicu pripravených ríbezlí a malín.
- Opakujte vrstvy: opäť dajte vrstvu sušienok, na ne zvyšok krému.
- Dezert ukončite bohatou vrstvou zvyšného ovocia a odložte ho do chladničky stuhnúť aspoň na 30 minút.
- Pred podávaním ozdobte poháre čerstvými lístkami mäty.
Tipy
- Pre extra chrumkavosť odporúčam do rozdrvených sušienok pridať 1 PL rozpusteného masla a zmes jemne opražiť na suchej panvici.
- Ak nemáte poruke čerstvé ovocie, skvele poslúži aj mrazené. Ja ho nechám chvíľu povoliť a šťavu, ktorú pustí, použijem na pokvapkanie sušienok.
- Pre zdravšiu verziu krému občas nahradím polovicu tvarohu hustým gréckym jogurtom a namiesto cukru použijem med alebo javorový sirup.
- Tieto poháre si vždy pripravujem aj niekoľko hodín vopred, keď čakám návštevu. V chladničke krásne stuhnú a chute sa dokonale prepoja.
Tento jednoduchý dezert je dôkazom, že aj za pár minút sa dajú vykúzliť úžasné veci. Dúfame, že vám bude chutiť rovnako ako nám a stane sa vašou obľúbenou letnou maškrtou. Dobrú chuť!

