Brusnicovo-pomarančové koláčiky sú klasikou, ktorú si zamilujete! Tento jednoduchý recept vás naučí, ako si pripraviť nadýchané koláčiky plné brusníc a sviežeho pomaranča. Ich jemná textúra a lahodná pomarančová poleva spravia z každého sústa dokonalý zážitok. Skvelé na raňajky či k čaju!
Ak máte radi sladkosti, ktoré sa doslova rozplývajú v ústach, tieto brusnicovo-pomarančové koláčiky sú pre vás ako stvorené! S ich krásne nadýchaným cestom, jemnou ovocnou chuťou a jednoduchou polevou budete mať pocit, že si vychutnávate luxusný dezert priamo u starej mamy v kuchyni.
Najlepšie extra nadýchané brusnicovo-pomarančové koláčiky s jednoduchou pomarančovou polevou
Ingrediencie:
- 2 šálky hladkej múky
- 1/4 šálky bieleho kryštálového cukru
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/2 šálky nesoleného masla, nakrájaného na kocky a vychladeného
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 1/4 šálky hustej smotany
- 1 veľké vajce
- 1 žĺtok
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička pomarančového extraktu
- Kôra z 2 veľkých pomarančov
- 1 1/2 šálky čerstvých alebo rozmrazených mrazených brusníc
- 1/2 šálky sušených brusníc
Na pomarančovú polevu:
- 1 šálka práškového cukru
- 2 lyžice pomarančového džúsu
- Kôra z 1/2 pomaranča
Postup prípravy:
- Maslo nakrájajte na malé kocky a dajte do misky. Vložte do mrazničky na 15 minút, aby bolo dobre vychladené.
- V kuchynskom robote zmiešajte múku, cukor, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a soľ. Pridajte studené maslo a pulzujte približne 30 sekúnd až minútu, kým sa nevytvorí drobivá zmes.
- V samostatnej miske zmiešajte kyslú smotanu, hustú smotanu, vajce, žĺtok, vanilkový extrakt a pomarančový extrakt. Pridajte aj nastrúhanú kôru z pomarančov a dobre premiešajte.
- Postupne pridajte polovicu suchých ingrediencií do mokrých a jemne premiešajte. Potom pridajte zvyšok múky a opatrne zmiešajte, kým sa nevytvorí husté a mierne lepivé cesto.
- Nakoniec pridajte čerstvé a sušené brusnice a jemne ich vmiešajte do cesta.
- Cesto preložte na pracovnú plochu a vytvarujte do plochého disku. Zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte do chladničky na aspoň 1 hodinu.
- Predhrejte rúru na 177 °C a vyložte plech na pečenie pergamenovým papierom alebo silikónovou podložkou.
- Cesto vyberte z chladničky, rozbaľte a na pomúčenej pracovnej doske rozrežte na 8 trojuholníkov. Koláčiky rozložte na plech s dostatočným priestorom medzi nimi.
- Pečte koláčiky 30-35 minút, kým nebudú krásne zlatohnedé. Nechajte ich vychladnúť na mriežke.
- Kým sa koláčiky pečú, zmiešajte v miske práškový cukor, pomarančový džús a pomarančovú kôru. Šľahajte, kým sa nevytvorí jemná poleva.
- Po upečení koláčiky polejte pripravenou polevou a nechajte stuhnúť.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Použite čerstvé brusnice, ak máte tú možnosť, pre ešte intenzívnejšiu chuť.
- Vychladnuté koláčiky potrite polevou, aby krásne vynikla ich chuť a textúra.
- Ak vám ostane cesto, pokojne ho zmrazte a upečte neskôr – koláčiky budú rovnako lahodné.
Video recept:
Nič nie je lepšie ako domáce koláčiky, ktoré sa šíria vôňou po celej kuchyni! Tieto nadýchané brusnicovo-pomarančové koláčiky s jednoduchou polevou vám zaručene prinesú úsmev na tvár a teplo domova na tanier. Skúste ich dnes, a určite sa stanú stálicou vo vašej kuchyni!
Súvisiace články:
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála TatyanasEverydayFood