Hľadáte recept na lahodný a jednoduchý dezert, ktorý ohúri celú rodinu? Vyskúšajte tieto úžasne mäkučké domáce čučoriedkové buchty z kysnutého cesta! Kombinácia jemného cesta a sladkej čučoriedkovej náplne zaručene poteší vás aj vašich blízkych. Buchty sú hotové za pomerne krátky čas a sú ideálne ku káve, čaju alebo len tak ako dezert po obede.
Tieto čučoriedkové buchty sú vyrobené z kysnutého cesta, ktoré je jemné a vláčne. Náplň z čerstvých alebo mrazených čučoriedok je sladká a lahodná. Vďaka jednoduchému postupu zvládne prípravu týchto buchiet aj menej skúsený kuchár.
Mäkučké domáce čučoriedkové buchty
Ingrediencie:
- 390 g hladkej múky
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 55 g cukru
- 5 g instantného sušeného droždia alebo aktívneho sušeného droždia
- 60 g rozpusteného masla
- 230 g mlieka izbovej teploty
Na čučoriedkovú náplň:
- 120 g čučoriedok čerstvých alebo mrazených
- 30 g cukru
- 10 g kukuričného škrobu
Na dokončenie:
- Rozšľahané vajce na potretie
- Hrubý cukor na posypanie, voliteľné
Postup prípravy:
- Vo veľkej mise zmiešajte múku a soľ.
- Pridajte cukor a droždie a dobre premiešajte.
- Pridajte rozpustené maslo a postupne pridávajte mlieko, miešajte až kým nevznikne mäkké cesto.
- Cesto krátko mieste v mise rukami, kým sa nezačne oddeľovať od stien misy.
- Preneste cesto na pracovnú plochu a za pomoci rúk ho ešte mieste.
- Jemne pomúčte pracovnú plochu, rozvaľkajte cesto na hrubší obdĺžnik, zabaľte ho do potravinárskej fólie a vložte do chladničky na približne 45-60 minút. Medzitým pripravte čučoriedkovú náplň.
- V malom hrnci zmiešajte čučoriedky, cukor a kukuričný škrob a priveďte k varu na strednom ohni, neustále miešajte a pučte čučoriedky pomocou lyžice.
- Varte na strednom ohni niekoľko minút, kým náplň nezhustne.
- Odstráňte z ohňa a zmes rozmixujte, aby ste dosiahli hladkú konzistenciu náplne.
- Preneste do misy, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť.
- Na pracovnú plochu nasypte dostatok múky a rozvaľkajte vychladené cesto na obdĺžnik 50×24 cm.
- Na vrch rozotrite čučoriedkovú náplň, potom preložte cesto na tretiny po dĺžke.
- Otočte preložené cesto a jemne ho rozvaľkajte, kým nevznikne obdĺžnik 37×20 cm.
- Rozdeľte ho na 14 pásikov, približne 2,5 cm hrubých.
- Každý pásik skrúťte a vytvorte uzol.
- Zakryte uzlíky potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 30-60 minút.
- Potrite rozšľahaným vajcom a posypte cukrom.
- Pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 13-15 minút, kým nebudú buchty na vrchu zlato-hnedé.
- Pred podávaním nechajte mierne vychladnúť!
Tipy:
- Pre extra chuť môžete do čučoriedkovej náplne pridať lyžičku vanilkového extraktu alebo škorice.
- Ak nemáte kukuričný škrob, môžete ho nahradiť zemiakovým škrobom.
- Buchty môžete pred pečením posypať napríklad aj mandľami, orechmi alebo kokosom.
- Čučoriedkové buchty sú výborné napríklad aj so šľahačkou.
Mäkučké domáce čučoriedkové buchty – Video recept:
Ak máte chuť na sladké, tieto čučoriedkové buchty sú perfektnou voľbou. Sú chutné, jednoduché na prípravu a určite si ich zamiluje celá rodina. Vyskúšajte ich aj vy a presvedčte sa sami!
Súvisiace články:
Proteínové banánovo-čučoriedkové muffiny: Zdravý a chutný snack plný energie!
Najlepší čučoriedkový cheesecake aký som kedy jedla: Inak ho už pripravovať nebudete!
Osviežujúci ananásový sladko slaný dezert: Koláčik podľa našej maminky!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála How Tasty