Hľadáte rýchly a jednoduchý recept na chutné domáce sušienky? Tieto mäkké a voňavé orieškové sušienky pripravíte za pár minút a výsledok vás určite očarí. Ideálne pre tých, ktorí sa chcú potešiť sladkou dobrotou bez zbytočného trápenia v kuchyni.
Domáce sušienky Oriešky sú perfektnou voľbou na rýchlu prípravu chutného a voňavého dezertu. S týmto jednoduchým receptom zvládne prípravu aj úplný začiatočník. Stačí vám pár základných ingrediencií a za krátky čas máte hotové lahodné sušienky, ktoré potešia každého maškrtníka.
Domáce sušienky Oriešky
Ingrediencie:
Na oriešky:
- 1 vajce
- 100 g masla (zmäknutého)
- 30 ml rastlinného oleja
- 80 g práškového cukru
- 0,5 lyžičky prášku do pečiva
- 270 g hladkej múky
- Štipka soli
- Škorica podľa chuti
Na plnku:
- 150-200 g vareného kondenzovaného mlieka
- Nasekané vlašské orechy (voliteľné)
Postup prípravy:
- Príprava cesta:
- Do misky rozbijeme vajce, pridáme práškový cukor, štipku soli, rastlinný olej a škoricu podľa chuti. Všetko dôkladne rozmiešame do hladka.
- Pridáme zmäknuté maslo a znova premiešame.
- Prisypeme trochu preosiatej múky a prášok do pečiva a dobre premiešame.
- Postupne pridávame zvyšnú múku a vymiesime hladké cesto.
- Tvarovanie orechov:
- Z cesta odtrhávame malé kúsky a vyvaľkáme z nich guľky, ktoré by mali byť o niečo menšie ako skutočný orech.
- Z tohto množstva cesta by malo vzniknúť približne 30 guľôčok.
- Plech prikryjeme fóliou a dáme na cca 10-15 minút do chladničky.
- Formovanie orieškov:
- Po vychladnutí odstránime fóliu a každú guľôčku rozrežeme na dve časti.
- Polovice poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Jeden okraj každej polovice mierne zúžime rukami, aby pripomínali škrupinku orecha.
- Pomocou drevenej špajdle urobíme drážky charakteristické pre škrupinu orecha, dostatočne hlboko, aby si po upečení zachovali reliéf.
- Polovice znova prikryjeme fóliou a dáme ich na 10-15 minút do chladničky.
- Pečenie:
- Po vychladnutí pečieme polovičky orechov v predhriatej rúre na 180°C asi 10-15 minút, kým nie sú zlatohnedé.
- Plnenie:
- Na plnenie použijeme varené kondenzované mlieko.
- Každú polovicu orecha naplníme plnkou a potom ju zakryjeme druhou polovicou a jemne stlačíme.
- Ak chcete, môžete do plnky pridať aj nasekané vlašské orechy.
- Servírovanie:
- Hotové orechy môžete jemne posypať práškovým cukrom podľa chuti.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Pred pridaním masla do cesta sa uistite, že je dostatočne zmäknuté, aby sa ľahko zapracovalo.
- Ak chcete, aby boli sušienky ešte chutnejšie, môžete do plnky pridať nasekané vlašské orechy alebo kúsky čokolády.
- Použitie drevenej špajdle na vytvorenie drážok na sušienkach zabezpečí, že budú po upečení vyzerať ako skutočné orechy.
- Hotové sušienky môžete jemne posypať práškovým cukrom alebo kakaom pre extra sladkosť a dekoratívny vzhľad.
Domáce sušienky Oriešky – Video recept:
Dúfame, že vás tento jednoduchý recept na domáce sušienky Oriešky inšpiruje k tomu, aby ste si vyskúšali ich prípravu. Sú ideálne na každú príležitosť – či už k popoludňajšej káve, alebo ako milé prekvapenie pre vašich blízkych. Dobrú chuť!
Súvisiace články:
Lahodný čerešňový koláč s domácou šľahačkou: Ideálny dezert ku kávičke!
Najlepší čučoriedkový cheesecake aký som kedy jedla: Inak ho už pripravovať nebudete!
Jahodové pokušenie: Osviežujúci zákusok s nadýchaným korpusom, pudingom a sviežimi jahodami
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Наташа Шакинко