• Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady
  • Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
radyodbabky.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
Home Hlavné jedlá

Letné lečo s klobásou a vajíčkom presne ako od babičky: Poctivý recept, ktorý chutí ako spomienka na detstvo.

podľa radyodbabky.sk
11. júla 2025
v Hlavné jedlá
0 0
lečo s klobásou a vajíčkami

lečo s klobásou a vajíčkami

0
SHARES
17
VIEWS
Zdieľaj FacebookZdieľaj na WhatsApp

Niet nad vôňu letného leča, ktorá sa šíri kuchyňou a okamžite nás prenesie do detstva. Tento recept je presne taký, aký si pamätáme od našich babičiek – plný sladkých paprík a šťavnatých paradajok zo záhradky, s poctivou údenou klobásou, ktorá mu dodá ten správny šmrnc. Vajíčka na záver všetko krásne spoja do krémovej a sýtej dobroty. Je to jedlo, ktoré symbolizuje bezstarostné leto, rodinné obedy a chuť domova. Pripravte si s nami tento poklad slovenskej kuchyne a zaspomínajte si na tie najkrajšie chvíle.

Príprava tohto leča je neuveriteľne jednoduchá a rýchla, čo z neho robí ideálny obed či večeru počas teplých letných dní. Je to skvelý spôsob, ako zužitkovať úrodu zo záhrady, no rovnako dobre poslúži aj kvalitná zelenina z trhu. Tento recept je dôkazom, že tie najlepšie jedlá často nepotrebujú zložité postupy, ale len pár dobrých surovín a trochu lásky.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia/pečenia/kysnutia: 30 minút
  • Počet porcií: 4-5
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

  • 2 veľké cibule
  • 5-6 ks farebných paprík (žltá, červená, zelená)
  • 600 g zrelých paradajok (alebo 1 konzerva lúpaných paradajok)
  • 250 g kvalitnej domácej klobásy
  • 4-5 ks vajec
  • 2 PL bravčovej masti alebo oleja
  • 1 ČL mletej sladkej červenej papriky
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup prípravy

  1. Na masti alebo oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridajte na kolieska nakrájanú klobásu a krátko ju opečte, aby pustila šťavu a vôňu.
  2. Papriky očistite, zbavte jadierok a nakrájajte na pásiky. Pridajte ich k cibuľovo-klobásovému základu a restujte približne 5-7 minút, kým paprika mierne nezmäkne.
  3. Medzitým si pripravte paradajky. Ak používate čerstvé, sparte ich v horúcej vode, ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte ich k paprike, osoľte, okoreňte a pridajte mletú červenú papriku. Všetko dobre premiešajte.
  4. Zmes prikryte pokrievkou a na miernom ohni duste približne 15-20 minút, alebo kým nie je všetka zelenina mäkká a chute sa krásne neprepoja. Občas premiešajte. Dávajte pozor, aby sa lečo nepripálilo.
  5. Nakoniec v miske zľahka rozšľahajte vajíčka so štipkou soli. Vlejte ich do horúceho leča a za stáleho miešania ich nechajte stuhnúť. Miešajte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu praženice.
  6. Hotové lečo odstavte z ohňa, podľa potreby dochuťte a podávajte okamžite, najlepšie s čerstvým chlebom.

Tipy

  1. Ja najradšej používam zrelé letné paradajky, ktoré krátko sparím a ošúpem. Lečo je tak jemnejšie. Ak nemám čerstvé, siahnem po kvalitných lúpaných paradajkách z konzervy, ktoré ušetria čas.
  2. Výber klobásy je kľúčový. Odporúčam použiť poctivú, mierne údenú klobásu, ktorá dodá leču tú správnu dymovú chuť. Pre ešte intenzívnejšiu chuť ju môžete pred pridaním aj samostatne opiecť na panvici.
  3. Ak máte radi redšie lečo, podlejte ho počas varenia trochou vody alebo zeleninového vývaru. Naopak, pre hustejšiu verziu ho stačí len o minútku dlhšie variť s odokrytou pokrievkou, aby sa prebytočná tekutina odparila.
  4. Lečo podávam vždy horúce s čerstvým chlebom alebo varenými zemiakmi. Niekedy na vrch ešte pridám lyžicu kyslej smotany pre zjemnenie alebo nasekanú čerstvú petržlenovú vňať pre sviežosť.

Verím, že tento recept na babičkino lečo prinesie kúsok letnej pohody aj na váš stôl. Je to jedlo, ktoré hreje na tele i na duši a vždy sa k nemu radi vraciame. Prajem vám dobrú chuť a krásne leto!

Značky: babičkin receptjednoduché jedláklobásalečoletné receptypaprikyparadajkyrýchly obedslovenská kuchyňavajíčka
Predchádzajúci príspevok

Najlepšia zapekaná cuketa s mletým mäsom a syrom z jedného plechu: Rýchla večera, ktorú si zamilujete.

Ďalší príspevok

Nepečený tvarohový pohár s ríbezľami a malinami

radyodbabky.sk

radyodbabky.sk

Ďalší príspevok
nepečený tvarohový pohár s ovocím

Nepečený tvarohový pohár s ríbezľami a malinami

Archív

  • august 2025
  • júl 2025
  • apríl 2025
  • marec 2025
  • október 2024
  • september 2024
  • august 2024
  • jún 2024
  • máj 2024
  • apríl 2024
  • október 2023

Kategórie

  • Babkine rady
  • Bezmäsité jedlá
  • Chuťovky
  • Dezerty
  • Hlavné jedlá
  • Nátierky
  • Nezaradené
  • Pečivo a chlieb
  • Polievky
  • Prílohy
  • Šaláty
  • Zdravé tipy
  • Domov
  • Používanie súborov cookies
  • Zásady ochrany osobných údajov
  • Podmienky používania (Terms of Service)
  • Kontakt
  • Reklama

© 2024 radyodbabky.sk - Všetky práva vyhradené.

Vitajte späť!

Prihláste sa do svojho účtu nižšie

Zabudli ste heslo?

Získajte svoje heslo

Ak chcete obnoviť heslo, zadajte svoje používateľské meno alebo e-mailovú adresu.

Prihláste sa
Žiadny výsledok
Zobraziť všetky výsledky
  • Hlavné jedlá
  • Dezerty
  • Chuťovky
  • Šaláty
  • Pečivo a chlieb
  • Zdravé tipy
  • Babkine rady

© 2024 radyodbabky.sk - Všetky práva vyhradené.