Nepečený vanilkový mini cheesecake je elegantný dezert, ktorý zvládnete aj bez rúry. Jemný vanilkový krém na chrumkavom základe – ideálna kombinácia. Perfektné malé potešenie ku káve alebo na oslavu.
Tento recept som objavila náhodou a hneď si ma získal. Je to presne ten typ dezertu, ktorý vyzerá luxusne, ale príprava je prekvapivo jednoduchá. Vždy, keď ho urobím, zožne úspech. Verte mi, tá vanilková chuť v kombinácii s jemným krémom a čokoládovým základom je proste božská. U nás doma ho zbožňujú všetci. Je skvelý na malé oslavy alebo len tak, keď si chcete dopriať niečo výnimočné bez pečenia. Vyskúšajte!
Informácie o recepte
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas mrazenia/tuhnutia: 30 minút + min. 1 hodina (v mrazničke) / 3-4 hodiny (v chladničke)
- Obtiažnosť: ⭐⭐
- Počet porcií: 6-8 kusov
- Veľkosť formy: Formičky na muffiny / malé tortové krúžky (ø 6-8 cm)
Ingrediencie
- Čokoládový základ:
- 10-12 ks kakaových alebo čokoládových sušienok (cca 180 g, napr. Oreo bez plnky, Derby)
- 25 g mandlí (jemne nasekaných alebo mletých)
- 45 g masla (nesoleného, rozpusteného)
- Vanilkový krém:
- 5 g želatíny v prášku
- 30 g studenej vody
- 230 g smotanového syra (typ Philadelphia, Lučina alebo jemný tvaroh, izbovej teploty)
- 2 žĺtky (z vajec veľkosti L)
- 30 g kryštálového cukru (k žĺtkom)
- 1 vanilkový lusk (iba semienka) alebo 1 ČL vanilkového extraktu
- 150 g mlieka (plnotučné)
- 15 g kryštálového cukru (do mlieka)
- 10 g citrónovej šťavy (čerstvo vytlačenej, cca 2 ČL)
- 240 g kyslej smotany (aspoň 16% tuku, izbovej teploty)
- Na ozdobu:
- Čerstvé ovocie podľa chuti (jahody, maliny, čučoriedky…)
Postup
- Najprv si pripravíme formičky: Ak používame štandardnú formu na muffiny, môžeme ju vyložiť papierovými košíčkami pre ľahšie vyberanie. Ak máme malé tortové krúžky (priemer 6-8 cm), položíme ich na tácku alebo plech vystlaný papierom na pečenie. Pre dokonale hladké okraje môžeme vnútorné steny krúžkov vyložiť pásom acetátovej (cukrárskej) fólie.
- Pripravíme základ: Sušienky rozdrvíme najemno, buď v kuchynskom robote/mixéri, alebo ich vložíme do pevného vrecka a rozdrvíme valčekom. V miske zmiešame sušienkovú drvinu s jemne nasekanými (alebo mletými) mandľami.
- K sypkej zmesi prilejeme rozpustené (ale nie horúce) maslo a vidličkou alebo rukami dobre premiešame, kým sa všetky suroviny nespoja a nevznikne vlhká, drobivá zmes pripomínajúca mokrý piesok.
- Túto zmes rovnomerne rozdelíme na dno pripravených formičiek alebo krúžkov (vyjde to asi na 1-1.5 polievkovej lyžice na jednu porciu). Dnom malého pohárika alebo lyžičkou zmes poriadne utlačíme, aby sme vytvorili pevný základ. Formičky so základom vložíme do mrazničky aspoň na 30 minút, aby základ stuhol.
- Pripravíme si želatínu: Do malej misky nasypeme práškovú želatínu a zalejeme ju 30 g studenej vody. Premiešame a necháme približne 5-10 minút napučať.
- Ideme na krém: Vo väčšej mise metličkou dohladka rozmiešame smotanový syr, ktorý by mal mať izbovú teplotu, aby sa dobre spojil s ostatnými surovinami. V druhej, menšej miske metličkou vyšľaháme žĺtky s 30 g kryštálového cukru do svetlej, nadýchanej peny.
- Vanilkový lusk pozdĺžne rozrežeme ostrým nožom a tupou stranou noža vyškriabeme drobné čierne semienka. Do menšieho hrnca nalejeme mlieko, pridáme vyškriabané vanilkové semienka (môžeme pridať aj prázdny lusk pre intenzívnejšiu arómu) a 15 g kryštálového cukru. Za občasného miešania zahrievame tesne pod bod varu – mlieko by nemalo vrieť. Keď je mlieko horúce, hrniec odstavíme a vyberieme prázdny vanilkový lusk (ak sme ho použili).
- Teraz veľmi opatrne temperujeme žĺtky, aby sa nezrazili: Za stáleho a rýchleho šľahania žĺtkovej peny metličkou pomaly, tenkým prúdom prilievame približne polovicu horúceho vanilkového mlieka.
- Keď sú žĺtky takto zahriate, vlejeme ich za stáleho miešania naspäť do hrnca so zvyšným horúcim mliekom. Hrniec vrátime na veľmi mierny oheň.
- Za stáleho miešania (ideálne metličkou) zmes krátko zahrievame (už nevaríme!), len kým mierne nezhustne a nezačne na vareške zanechávať tenký povlak. Trvá to len chvíľku. Ihneď odstavíme.
- Do tejto horúcej mliečno-žĺtkovej zmesi pridáme napučanú želatínu a miešame metličkou, kým sa želatína úplne nerozpustí a nezapracuje do zmesi.
- Ešte teplú vanilkovú zmes precedíme cez jemné sitko priamo do misy s pripraveným smotanovým syrom. Sitko zachytí prípadné kúsky vanilky alebo nerozpustenej želatíny. Metličkou všetko dôkladne premiešame, kým nezískame hladký krém.
- Nakoniec do krému pridáme čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu a kyslú smotanu (tiež by mala mať izbovú teplotu) a opäť všetko metličkou jemne, ale dôkladne premiešame dohladka.
- Vyberieme formičky so stuhnutým sušienkovým základom z mrazničky. Pripravený vanilkový krém rovnomerne nalejeme alebo nanesieme lyžicou na základ vo formičkách.
- Naplnené formičky opäť vložíme stuhnúť – buď do mrazničky aspoň na 1 hodinu pre rýchlejšie stuhnutie, alebo do chladničky na minimálne 3-4 hodiny (ideálne aj dlhšie), kým krém úplne nestuhne a neudrží tvar.
- Pred podávaním opatrne vyberieme stuhnuté mini cheesecaky z formičiek. Ak sme použili papierové košíčky, jednoducho ich stiahneme. Ak sme použili krúžky s fóliou, odstránime krúžok a potom opatrne stiahneme fóliu. Hotové cheesecaky ozdobíme čerstvým ovocím podľa chuti a fantázie.
Tipy
1️⃣ Základ podľa chuti: Experimentujte so základom! Namiesto kakaových sušienok môžete použiť klasické maslové, Bebe sušienky, ovsené alebo napríklad Lotus sušienky pre zaujímavú karamelovú príchuť. Mandle v základe môžete nahradiť aj inými jemne mletými orechmi (vlašské, lieskové) alebo ich úplne vynechať.
2️⃣ Citrusová sviežosť: Ak máte radi výraznejšie svieže dezerty, pridajte do krému spolu s citrónovou šťavou aj najemno nastrúhanú kôru z polovice dobre umytého bio citróna alebo limetky. Skvele to doplní vanilkovú chuť.
3️⃣ Luxusnejší topping: Okrem čerstvého ovocia môžete hotové a stuhnuté mini cheesecaky pred podávaním poliať aj rôznymi omáčkami – výborne sa hodí ovocné coulis (rozmixované a prepasírované ovocie s trochou cukru), slaný karamel, čokoládová ganache (horúca smotana na šľahanie naliata na kúsky kvalitnej čokolády a vymiešaná dohladka) alebo len posypať kakaom či škoricou.
Záver
Tieto mini cheesecaky sú naozaj elegantné a pritom ich príprava nie je zložitá. Sú krémové, vanilkové a s ovocím krásne svieže. Verím, že si ich zamilujete rovnako ako my. Vyskúšajte a potešte seba aj blízkych!
Video recept:
Inšpiráciu na tento recept sme načerpali z YouTube kanála Boone Bake분베이크