Hľadáte recept na dokonalý hovädzí guláš, ktorý poteší aj tých najnáročnejších? Vyskúšajte Jurkov recept, ktorý zaručene pozdvihne vaše kuchárske umenie na novú úroveň! Tento guláš je plný bohatých chutí a vôní, vďaka dlhému duseniu je mäso neuveriteľne mäkké a šťavnaté. Recept je síce jednoduchý, ale výsledok je ohromujúci.
Už žiadne obyčajné guláše! S Jurkovým receptom si pripravíte hovädzí guláš, nad ktorým sa vám budú zbiehať slinky. Tajomstvom dokonalého guláša je kvalitné mäso, bohatá zeleninová zmes a správne korenie. Vďaka tomuto receptu sa naučíte, ako si vybrať to pravé mäso, ako ho správne opiecť a ako ho dusiť tak, aby bolo mäkké a šťavnaté. Jurkov guláš je ideálny na obed, večeru alebo aj na slávnostnú príležitosť.
Jurkov recept na dokonalý hovädzí guláš
Ingrediencie:
- 1,36 kg hovädzieho mäsa nakrájaného na kocky
- ¼ šálky olivového oleja
- 15-20 šalotiek, olúpaných
- 1 malá konzerva paradajkového pretlaku
- 1 šálka červeného vína, najlepšie suchého
- 2 šálky hovädzieho vývaru
- 5 strúčikov cesnaku, nasekaných
- 1 celá škorica
- 5 celých klinčekov
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- ½ čajovej lyžičky mletého nového korenia
- soľ a korenie (podľa chuti)
- 1 čajová lyžička cukru
- čerstvá petržlenová vňať (na ozdobu)
Postup prípravy:
- Vo veľkom hrnci zohrejte 2 polievkové lyžice olivového oleja na stredne vysokom ohni. Osoľte a okoreňte hovädzie kúsky, potom ich po častiach opečte do zlatista. Opečené mäso odložte bokom.
- Do toho istého hrnca pridajte zvyšok olivového oleja a šalotky. Smažte ich, kým nezačnú mäknúť a kým nezískajú zlatistú farbu.
- Vráťte mäso späť do hrnca. Pridajte paradajkový pretlak, červené víno, hovädzí vývar, nasekaný cesnak, celú škoricu, klinčeky, bobkové listy, sušené oregano, mleté nové korenie a cukor.
- Zmes priveďte k varu, potom znížte teplotu na minimum a nechajte ju dusiť prikrytú asi 2 hodiny, alebo kým nebude mäso mäkké.
- Na konci varenia ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Podávajte horúce, ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Pre ešte bohatšiu chuť môžete do guláša pridať kúsok slaninky alebo údeného mäsa.
- Ak nemáte radi víno, môžete ho nahradiť hovädzím vývarom.
- Guláš môžete podávať napríklad s knedlíkom, chlebom alebo zemiakovou kašou.
- Zvyšky guláša môžete skladovať v chladničke až 3 dni.
Jurkov recept na dokonalý hovädzí guláš – Video recept:
Jurkov recept na hovädzí guláš je skvelý spôsob, ako si dopriať chutné a výživné jedlo, ktoré poteší celú rodinu. Recept je jednoduchý na prípravu a zvládne ho aj začiatočník v kuchyni. Vyskúšajte tento recept a presvedčte sa sami, aký chutný a lahodný je Jurkov guláš!
Súvisiace články:
Dokonalo chrumkavé kuracie mäso so sezamovou omáčkou: Rýchle a chutné ázijské jedlo za 30 minút!
Dokonalé kuracie karí so zeleninou: Jednoduché a chutné ázijské jedlo pre celú rodinu!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Joanna Cismaru