Jesenná polievka je dokonalým zahriatím v chladných dňoch. Tento recept na jesennú polievku vás zaručene dostane svojou krémovosťou a bohatými chuťami, pričom v ňom nájdete lahodnú zeleninu, slaninu a klobásu. Pripravte sa na to, že sa stane obľúbeným jedlom celej rodiny, pretože každý si zamiluje jeho výnimočnú chuť!
Ak hľadáte recept, ktorý vás okúzli svojou jednoduchosťou a chuťou, ste na správnom mieste! Táto jesenná polievka sa pripravuje rýchlo a ľahko, a dokonca si ju môžete prispôsobiť podľa svojich preferencií. S teplou bagetou a parmezánom navrchu je to jedlo, ktoré si určite zamilujete. Vyskúšajte ho a užite si pohodu jesene!
Jednoduchá krémová jesenná polievka so zeleninou, slaninou a klobásou
Ingrediencie:
- 6 až 8 plátkov údenej slaniny, nakrájanej na kocky
- 2 lyžice masla1 veľká sladká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 veľké mrkvy, nakrájané na kocky
- 2 veľké zelerové tyčinky, nakrájané na kocky
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 polievková lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
- 1 lyžica čerstvého tymiánu
- 1 čajová lyžička údenej papriky
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 2 čajové lyžice morskej soli
- Mleté čierne korenie, podľa chuti
- 1 šálka červeného vína alebo hovädzieho vývaru
- 6 šálok hovädzieho vývaru
- 800 g konzervovaných paradajok nakrájaných na kocky
- 240 g paradajkovej omáčky
- 170 g údenej klobásy, nakrájanej na plátky
- 10 malých bielych húb, nakrájaných na plátky
- 3 veľké sladké zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky
- 1 veľká cuketa, nakrájaná na kocky
- 1 šálka smotany
- 1 šálka strúhaného parmezánu
Postup prípravy:
- Najprv predhrejte veľký polievkový hrniec na strednú teplotu a pridajte maslo. Keď sa maslo roztopí, pridajte nakrájanú slaninu a restujte ju dozlatista, čo trvá asi 3-5 minút.
- Potom k slanine pridajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler. Zmes restujte 6 až 8 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezpriehľadní.
- Následne pridajte mletý cesnak, čerstvý tymián, rozmarín, údenú papriku, oregano, soľ a mleté čierne korenie. Varte minútu, aby sa chute spojili, a potom prilejte červené víno. Nechajte víno dusiť a redukovať asi 5 minút.
- Ďalej nalejte hovädzí vývar spolu s nakrájanými paradajkami a paradajkovou omáčkou. Všetko dobre premiešajte a privedieme polievku do varu.
- Keď je základ polievky hotový, pridajte nakrájanú údenú klobásu, plátky húb a nakrájané sladké zemiaky. Polievku varte na stredne vysokej teplote a priveďte do varu.
- Varíme asi 15 minút, a potom pridajte cuketu nakrájanú na kocky. Pokračujte vo varení ďalších 5-7 minút, kým nie sú sladké zemiaky mäkké.
- Keď je zelenina uvarená, prilejte smotanu a pridajte strúhaný parmezán. Polievku varte, kým sa znova nezačne variť, a potom odstavte z ohňa.
- Túto polievku môžete vychutnať ihneď alebo ju nechajte postáť 30 minút až hodinu, aby sa chute spojili. Podávajte s extra parmezánom navrchu a čerstvo mletým čiernym korením, ideálne s opečeným, maslom natretým chlebom na namáčanie!
Dobrú chuť!
Tipy:
- Na zvýraznenie chuti môžete pridať aj ďalšiu zeleninu, ako sú mrkva alebo zeler.
- Ak nemáte klobásu, môžete použiť aj iné mäso, ako je kuracie alebo morčacie.
- Polievku môžete podávať s domácim chlebom, ktorý si ľahko pripravíte.
Video recept:
Jednoduchá krémová jesenná polievka so zeleninou, slaninou a klobásou je nielen chutná, ale aj veľmi výživná. Je to ideálne jedlo na chladné jesenné dni, ktoré vás zahreje a naplní. Pripravte si ju na rodinnú večeru a uvidíte, ako rýchlo sa stane vašou obľúbenou!
Súvisiace články:
Krémová brokolicová polievka s kapustou a karfiolom: Zimný pohodový obed so štipkou čedaru!
Talianska cesnaková polievka s chrumkavými krutónmi: Krémová lahôdka s bylinkami!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála TatyanasEverydayFood