Chrumkavé domáce mini bagetky sú perfektné pečivo, ktoré si každý dokáže pripraviť v pohodlí svojej kuchyne. Tieto malé francúzske pochúťky vás očaria svojou chrumkavou kôrkou a mäkkučkou striedkou, ktorá rozvonia celý váš domov.
U nás doma sa tieto mini bagetky stali nedeľnou tradíciou. Vždy robím aspoň dvojitú dávku, pretože miznú rýchlejšie, než by ste povedali „bon appétit“. Verím mi, vyskúšajte tento recept a vaša rodina bude nadšená! Nič sa nevyrovná vôni čerstvo upečeného pečiva, ktoré si môžete vychutnať ešte teplé, priamo z rúry.
Informácie o recepte
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 90 minút
Pečenie: 20 minút
Obtiažnosť: ⭐⭐
Počet porcií: 4 mini bagetky
Ingrediencie
- 200 g hladkej múky
- 2 g kryštálového cukru
- 3 g sušeného droždia
- 2 g soli
- 130 ml vlažnej vody
- 1 PL olivového oleja
Postup
- V priestrannej miske dôkladne zmiešame všetky suché ingrediencie – hladkú múku, kryštálový cukor, sušené droždie a soľ. Postupne prilievame vlažnú vodu a všetko spolu poriadne premiešame lyžicou.
- Keď sa nám vytvorí základné cesto, začneme ho ručne miesiť priamo v miske. Po 2-3 minútach miesenia cesto prikryjeme čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a necháme odpočívať 15 minút.
- Po odpočinutí pridáme do cesta olivový olej a pokračujeme v miesení približne 5 minút, až kým cesto nezačne byť pružné a hladké. Na pracovnej ploche s trochou oleja cesto ďalej premiesime, aby sme vytvorili kompaktnú guľu.
- Misku zľahka potrieme olejom, vložíme do nej naše cesto, prikryjeme a necháme kysnúť 30-45 minút na teplom mieste, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
- Pracovnú dosku jemne potrieme olejom, položíme naň vykysnuté cesto a opatrne ho roztlačíme do tvaru kruhu. Následne cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a z každej vytvarujeme malú guľku.
- Guľky prikryjeme a necháme ich 5 minút oddýchnuť. Potom každú guľku rukami roztiahneme do obdĺžnikového tvaru, zrolujeme do tvaru bagety a konce pevne zatlačíme, aby sa cesto neroztvorilo.
- Pripravené mini bagetky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme čistou utierkou a necháme ešte 30 minút odpočívať, aby opäť nakysli.
- Medzitým predhrejeme rúru na 220°C bez ventilátora a na spodok rúry umiestnime prázdnu nádobu odolnú voči vysokým teplotám (pekáč alebo plech).
- Na bagetách ostrým nožom urobíme niekoľko šikmých zárezov, postriekame ich alebo jemne potrieme vodou. Vložíme ich do vyhriatej rúry a do pripravenej nádoby na spodku rúry nalejeme horúcu vodu, ktorá vytvorí paru.
- Pečieme 15-20 minút, kým bagety nezískajú krásnu zlatohnedú farbu a chrumkavú kôrku. Po upečení necháme mini bagetky chvíľu vychladnúť na mriežke, aby si zachovali svoju chrumkavosť.
Tipy
1️⃣ Pre extra chrumkavú kôrku sa uistite, že pri vložení bagetiek do rúry ste do nádoby na spodku naliali dostatok horúcej vody – para je tajomstvom dokonalej kôrky!
2️⃣ Bagetky sú najlepšie v deň upečenia, ale ak ich chcete oživiť aj na druhý deň, pokropte ich vodou a vložte na 5 minút do vyhriatej rúry.
3️⃣ Skúste bagetky mierne natrieť olivovým olejom pred pečením pre ešte zlatistejšiu kôrku, alebo posypte sezamom či makom pre zaujímavú chuť aj vizuál.
Video recept:
Verím, že tieto domáce mini bagetky sa stanú obľúbeným receptom aj vo vašej domácnosti. Sú také jednoduché a zároveň výnimočné, že budete prekvapení, ako ľahko dokážete vyčariť pečivo ako z pravej francúzskej pekárne. Dajte mi vedieť, ako sa vám podarili a aké variácie ste vyskúšali!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od: Qwizinet