Kysnuté buchtičky sú láskyplnou spomienkou na detstvo. Tieto kysnuté buchtičky s čučoriedkami a tvarohom od starej mamy sú nadýchané a plné sladkých čučoriedok, ktoré sa v nich ukrývajú. Každé sústo vás prenesie do čias, keď sa v kuchyni piekli domáce dobroty, a ich vôňa sa šírila po celom dome.
Ak ste niekedy snívali o dokonale jemných a šťavnatých buchtičkách, tento recept je pre vás! Tieto kysnuté buchtičky s čučoriedkami a tvarohom sú tak jednoduché na prípravu, že ich zvládne každý. Stačí len pár ingrediencií, trocha trpezlivosti a za chvíľu si môžete vychutnať úžasný dezert, ktorý poteší celú rodinu.
Čučoriedkovo-tvarohové kysnuté buchtičky od starej mamy
Ingrediencie:
Cesto:
- 1 šálka plnotučného mlieka
- 1 1/2 lyžičky suchého aktívneho droždia
- 1/2 šálky cukru
- 1/2 ČL morskej soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 veľké vajcia + 2 žĺtky
- 1 1/2 šálky nesoleného masla (rozpusteného)
- 5 šálok hladkej múky
Tvarohová náplň
- 226 g smotanového syra (zmäkčeného pri izbovej teplote)
- 1 veľké vajce
- 1/4 až 1/2 šálky cukru
- 1/2 ČL soli
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 2 šálky farmárskeho syra (tvarohu)
- 1/3 šálky čučoriedkových konzerv alebo iných ovocných džemov
Poleva
- 1/4 šálky hladkej múky
- 1/4 šálky kryštálového cukru
- 2 lyžice studeného nesoleného masla (nakrájaného na kocky)
- 1 lyžica smotany
Ďalšie:
- 1 veľké vajce (dobré rozšľahané)
Postup prípravy:
- Zahrejte mlieko na 49 °C až 54 °C. Nalejte ho do veľkej misy, pridajte cukor a posypte droždie. Nechajte kvások kysnúť asi 5 minút, kým nebude bublinkový.
- Potom pridajte soľ, vanilku, vajcia a žĺtky, ako aj rozpustené maslo. Šľahajte, kým sa zmes dobre nespojí.
- V samostatnej miske zmiešajte múku a postupne ju pridávajte do mokrej zmesi. Keď sa cesto začne ťahať, prejdite na stierku a vyklopte ho na pomúčenú plochu.
- Cesto miesite 12 až 15 minút, alebo približne 20 minút v mixéri. Vložte ho späť do misy na kysnutie.
- Na kysnutie pripravte malý hrniec s vriacou vodou a položte nad ním misku s cestom. Nechajte kysnúť 1,5 až 2 hodiny, kým nezdvojnásobí objem.
- Po vykysnutí vyklopte cesto na pracovnú dosku a rozdeľte ho na 16 kúskov. Vytvarujte každú guľu.
- Dva plechy vyložte papierom na pečenie. Rozmiestnite guľky niekoľko centimetrov od seba a vytvorte priehlbiny na náplň.
- Vo veľkej mise šľahajte zmäknutý smotanový syr, pridajte vajce, vanilku, cukor a soľ. Nakoniec pridajte tvaroh a opäť šľahajte do krémovej konzistencie.
- Plnku naplňte do priehlbín a na vrch pridajte lyžičku čučoriedkových konzerv alebo džemu.
- Nechajte buchtičky kysnúť na teplom mieste 30 až 45 minút.
- Na polevu zmiešajte múku, cukor a studené maslo. Pulzujte v kuchynskom robote, kým sa nevytvoria omrvinky, a pomaly pridávajte smotanu, aby vznikla strúhanka.
- Predhrejte rúru na 175 °C. Buchtičky potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte polevou.
- Pečte pri 175 °C 30 až 35 minút, kým nebudú zlatohnedé. Po upečení nechajte vychladnúť aspoň 20 minút pred podávaním, pretože plnka bude horúca.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Použite čerstvé čučoriedky, ak sú k dispozícii, pre ešte lepšiu chuť, ale mrazené tiež poslúžia dobre.
- Nezabudnite nechať cesto dôkladne kysnúť – to je kľúč k nadýchaným buchtičkám.
- Ak máte radi ešte sladšie, pridajte do tvarohovej náplne trochu cukru podľa chuti.
Video recept:
Kysnuté buchtičky od starej mamy sú skutočne jedinečným a lahodným dezertom, ktorý si zamiluje každá generácia. Ich nadýchaná konzistencia, kombinácia sladkých čučoriedok a jemného tvarohu vytvorí v každom súste dokonalú harmóniu chutí. Vyskúšajte tento recept a oživte tak vzácne spomienky na detstvo!
Súvisiace články:
Najlepšie čučoriedkové palacinky na plechu: Nadýchané a plné chutí, ideálne na raňajky alebo večeru!
Cuketové placky s tzatziki omáčkou: Babičkina klasika, ktorá nikdy nesklame!
Lotusový sen: Lotus Biscoff cheesecake bez pečenia, krémová lahôdka, ktorá sa rozplýva na jazyku!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála TatyanasEverydayFood