Tieto čučoriedkové muffiny sú splneným snom každej gazdinky, ktorá miluje vôňu domáceho pečiva, no nemá čas na zložité postupy a hory špinavého riadu. Ako už názov napovedá, všetko kúzlo sa odohrá v jedinej miske! Výsledkom sú neuveriteľne vláčne a nadýchané muffiny, doslova preplnené šťavnatými čučoriedkami, ktoré pri každom zahryznutí explodujú v ústach. Tento recept je tak jednoduchý, že ho zvládnu aj úplní začiatočníci a stane sa zaručene obľúbeným vo vašej rodine na rýchle raňajky, desiatu či ako sladká bodka po nedeľnom obede.
Sú ideálnym riešením, keď sa ohlási nečakaná návšteva alebo keď dostanete chuť na niečo sladké, no nechce sa vám tráviť hodiny v kuchyni. Príprava cesta vám nezaberie viac ako desať minút a potom už len sledujete, ako sa v rúre krásne dvíhajú a zlatnú. Vôňa vanilky a pečených čučoriedok, ktorá sa bude šíriť vaším domovom, je len príjemným bonusom k dokonalému chuťovému zážitku.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas pečenia: 20-25 minút
- Počet porcií: 12 muffinov
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
- 250 g hladkej múky
- 150 g kryštálového cukru
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1/4 ČL soli
- 1 veľké vajce
- 180 ml mlieka
- 80 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 200 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
Postup prípravy
- Rúru si predhrejte na 200°C. Pripravte si plech na 12 muffinov a vysteľte ho papierovými košíčkami.
- Do veľkej misky nasypte všetky suché suroviny: múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Metličkou ich spolu dobre premiešajte, aby sa rovnomerne spojili.
- V strede suchých surovín urobte jamku. Do nej rozklepnite vajce a prilejte mlieko, olej a vanilkový extrakt.
- Metličkou alebo vareškou všetko zľahka a rýchlo premiešajte, len kým sa suroviny nespoja. Cesto nemusí byť dokonale hladké, pár hrudiek múky nevadí. Dajte pozor, aby ste cesto nepremiešali, inak budú muffiny tuhé!
- Do cesta opatrne vmiešajte čučoriedky. Ak používate mrazené, nemusíte ich vopred rozmrazovať.
- Cesto rovnomerne rozdeľte do pripravených košíčkov, naplňte ich približne do troch štvrtín.
- Pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút, alebo kým nie sú na povrchu zlatisté a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Upečené muffiny nechajte pár minút chladnúť v plechu, potom ich preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Tipy
- Ak používam mrazené čučoriedky, nikdy ich nerozmrazujem. Iba ich rýchlo obalím v lyžici hladkej múky a až potom ich primiešam do cesta. Múka zabráni, aby klesli na dno a zafarbili celé cesto na fialovo.
- Pre extra chrumkavý povrch si niekedy pripravím jednoduchú posýpku. Zmiešam 3 lyžice hladkej múky, 2 lyžice hnedého cukru a 2 lyžice studeného masla. Prstami vytvorím mrveničku, ktorou posypem muffiny pred pečením.
- Ak chcem muffiny trochu ozvláštniť, často do cesta pridávam najemno nastrúhanú kôru z jedného chemicky neošetreného citróna. Kombinácia citrónu a čučoriedok je absolútne fantastická.
- Muffiny sú najlepšie čerstvé, no ak nejaké ostanú, skladujem ich v uzatvárateľnej nádobe pri izbovej teplote. Takto vydržia vláčne aj dva až tri dni.
Tento recept je dôkazom, že aj s minimom úsilia sa dá upiecť niečo naozaj výnimočné. Vyskúšajte tieto muffiny a uvidíte, že sa k nim budete s radosťou vracať znova a znova. Dobrú chuť!

