Bravčová panenka – tento jemný a šťavnatý kúsok mäsa sa v kombinácii s medovo-balsamikovou glazúrou stáva neodolateľnou pochúťkou. Vďaka jednoduchému postupu prípravy si tento recept zamiluje celá rodina. Objavte tajomstvo dokonale prepečenej bravčovej panenky s lahodnou omáčkou.
Bravčová panenka s medovo-balsamikovou glazúrou je ideálnym jedlom pre rodinné večere aj slávnostné príležitosti. Sladkosť medu a jemná kyslosť balsamika vytvárajú harmonickú chuť, ktorá poteší vaše chuťové poháriky. Pripravte si tento jedinečný recept a prekvapte svojich blízkych.
Bravčová panenka s medovo-balsamikovou glazúrou
Ingrediencie:
- 2 bravčové panenky (každá približne 450 g, očistená)
- 2 čajové lyžičky cesnakového korenia
- 240 ml balsamikového octu
- 120 ml medu
- 60 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 60 ml kečupu
- 60 g hnedého cukru
- 2 lyžice Worcesterskej omáčky
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 2 strúčiky nasekaného cesnaku
- ¾ čajovej lyžičky soli
- ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
- ⅛ čajovej lyžičky drvených červených papričiek
Postup prípravy:
- Najprv predhrejte rúru na 200 °C a ľahko vymastite zapekaciu misu o rozmeroch 23×33 cm.
- Potom očistite bravčové panenky, potrite ich korenenou soľou a cesnakovým korením.
- Následne ich položte do pripravenej zapekacej misy.
- Medzitým v strednej miske zmiešajte balsamikový ocot, med, vývar, kečup, hnedý cukor, Worcesterskú omáčku, kukuričný škrob, nasekaný cesnak, soľ, čierne korenie a drvené červené papričky.
- Potom túto zmes nalejte na panenky a okolo nich v zapekacej mise.
- Následne pečte 20–30 minút, alebo kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 63 °C.
- Po upečení vyberte misku z rúry a nechajte mäso odpočívať 10 minút. Nakoniec nakrájajte panenku na medailóniky a podávajte.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Použite kuchynský teplomer na kontrolu vnútornej teploty mäsa pre dokonalé prepečenie. Tak zabezpečíte, že panenka bude šťavnatá a nie prepečená.
- Tento pokrm sa výborne hodí s pečenými zemiakmi, ryžou alebo čerstvým zeleninovým šalátom. Príloha doplní chuť mäsa a vytvorí vyvážené jedlo.
- Ak máte čerstvé bylinky ako rozmarín alebo šalviu, môžete ich pridať do glazúry alebo ako ozdobu na hotové jedlo pre zvýraznenie chuti.
Video recept:
S týmto jednoduchým a chutným receptom na bravčovú panenku s medovo-balsamikovou glazúrou si získate srdcia všetkých pri stole. Varenie s láskou a kvalitnými ingredienciami vždy prináša tie najlepšie výsledky. Prajeme vám dobrú chuť a príjemné chvíle strávené s rodinou!
Súvisiace články:
Pomaly dusený bravčový bôčik v bohatej omáčke: Starý rodinný recept na jemné bravčové mäso.
Nikdy som nejedla také chutné medovo-cesnakové bravčové kúsky: Recept, ktorý stojí za to vyskúšať!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála TheRecipeRebel