Krémový jahodový dezert z pohára je neuveriteľne rýchla maškrta, ktorú zvládnete za pár minút. Stačí zmiešať pár ingrediencií a nechať vychladiť. Ideálny, keď vás prepadne chuť na sladké!
Toto je môj absolútny SOS recept, keď potrebujem super rýchly dezert a nemám čas na zložité postupy. Vždy mám doma kondenzované mlieko a smotanu, stačí pridať jahodový prášok a je to! Verte mi, aj keď to znie možno zvláštne, výsledok je prekvapivo chutný – sladký, krémový, s jahodovou príchuťou. U nás doma ho občas robím, keď deti dostanú chuť na „niečo ružové“. Vyskúšajte, je to naozaj bleskovka!
Informácie o recepte
- Čas prípravy: 5-10 minút
- Čas chladenia: min. 2 hodiny
- Obtiažnosť: ⭐
- Počet porcií: 4-6 pohárov
Ingrediencie
- 1 téglik kyslej smotany (cca 180-200g)
- 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka (cca 397g)
- 200 ml smotany na šľahanie (tekutá, min. 30% tuku)
- 1 balíček (sáčok) instantného nápoja v prášku s jahodovou príchuťou (cca 30-40g, napr. Tang, Capri-Sonne prášok – množstvo upravte podľa intenzity chuti prášku)
- 2-3 PL čokoládovej posýpky (ryža alebo guličky)
- Na ozdobu (voliteľné):
- Strúhaná čokoláda
- Čerstvé jahody alebo iné ovocie
- Vyšľahaná šľahačka
Postup
- Do nádoby mixéra (alebo do väčšej misy, ak budete používať ručný šľahač) vylejeme celý obsah konzervy sladeného kondenzovaného mlieka.
- Pridáme kyslú smotanu a prilejeme tekutú smotanu na šľahanie.
- Nakoniec prisypeme obsah balíčka instantného jahodového nápoja v prášku.
- Všetky tieto ingrediencie spolu dôkladne rozmixujeme v mixéri na strednej rýchlosti, alebo vyšľaháme ručným elektrickým šľahačom. Šľaháme približne 1 až 2 minúty, kým sa všetky suroviny krásne nespoja do hladkého, jemne nadýchaného krému bez akýchkoľvek hrudiek z prášku.
- Do hotového jahodového krému pridáme čokoládovú posýpku. Teraz už použijeme len lyžicu alebo stierku a posýpku zľahka vmiešame do krému, aby sa rovnomerne rozptýlila, ale nerozmixovala.
- Pripravíme si dezertné poháre, misky alebo malé poháriky (podľa veľkosti vám vyjde 4 až 6 porcií).
- Pripravený krém rovnomerne rozdelíme do pohárov. Môžeme liať lyžicou alebo použiť lievik pre čistejšiu prácu.
- Naplnené poháre prikryjeme (napríklad potravinárskou fóliou, aby krém nenasiakol pachy z chladničky) a vložíme do chladničky poriadne stuhnúť. Potrebujú na to minimálne 2 hodiny, ale ideálne aj dlhšie.
- Pred podávaním vyberieme vychladené a stuhnuté dezerty z chladničky a ozdobíme ich podľa vlastnej fantázie. Skvele vyzerajú s kopčekom vyšľahanej šľahačky, posypané strúhanou čokoládou a dozdobené kúskami čerstvých jahôd alebo iného drobného ovocia.
Tipy
1️⃣ Iné príchute: Tento recept je veľmi variabilný. Namiesto jahodového prášku pokojne siahnite po inej príchuti instantného nápoja – malinový, pomarančový, ananásový alebo multivitamínový vytvoria úplne nové chuťové aj farebné kombinácie.
2️⃣ Pridajte vrstvy: Ak chcete dezert ozvláštniť, môžete na dno pohárov pred naliatím krému dať vrstvu rozdrvených maslových sušienok zmiešaných s trochou rozpusteného masla (ako pri cheesecake). Alebo môžete striedať vrstvy krému s vrstvami čerstvého ovocia (napríklad na tenké plátky nakrájané jahody).
3️⃣ Sladkosť a konzistencia: Dezert je vďaka sladenému kondenzovanému mlieku pomerne sladký. Ak máte radšej menej sladké, môžete skúsiť použiť len časť kondenzovaného mlieka a doplniť ho napríklad hustým bielym jogurtom alebo tvarohom (konzistencia sa však môže mierne zmeniť). Výsledná hustota závisí aj od typu použitej smotany a prášku.
Záver
Tento super rýchly dezert je dôkazom, že aj bez veľkej námahy sa dá pripraviť niečo efektné a chutné. Je to skvelá voľba na detskú párty alebo len tak, pre radosť. Verím, že vám bude chutiť! Dobrú chuť!
Video recept:
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali z YouTube kanála Dicas e receitas do França